'Watchmen'-bedenker Alan Moore denkt dat superheldengekte kan leiden tot fascisme

'Watchmen'-bedenker Alan Moore denkt dat superheldengekte kan leiden tot fascisme

De eens zo populaire schrijver heeft er meer dan genoeg van.

Superheldenfilms zijn al jaren gigantisch in en scoren onwijs goed. Een van de betere superheldenverhalen is toch echter wel Watchmen. Niet alleen werd de 2009 film van Zack Snyder goed onthaald, ook de recentere serie was een groot succes. De bedenker van Watchmen is echter niet zo'n fan van het hele superheldengenre.

Het gaat hier om Alan Moore, die wereldberoemd werd dankzij zijn 'superheldenwerk'. De laatste paar jaren laat hij zich echter vaak negatief uit over Marvel en DC en nu is het weer raak. Tijdens een recent interview liet Moore zich erover uit: "Ik ben klaar met alle comics".

Uithaal
Moore, niet alleen bekend van Watchmen maar ook van Batman: The Killing Joke en Captain Britain, gaat verder: "Ik heb al vijf jaar geen enkel verhaal meer geschreven. Begrijp me niet verkeerd, ik zal altijd houden van stripboeken maar de hele comics industrie is gigantisch veranderd. Het is niet meer wat het was en ik kan er niet meer tegen".

Zo begrijpt Moore bijvoorbeeld niet wat volwassenen zien in superhelden: "Honderdduizenden mensen staan nu in de lijn voor superhelden die zijn gemaakt voor jongetjes van 12. 50 jaar geleden waren ook alleen maar kinderen geïnteresseerd in superhelden. Ik heb superhelden nooit gezien als vermaak voor volwassenen".

Fascisme
Daar blijft het echter niet bij. Zo vervolgt hij: "In een keer kwamen er titels als 'comics have grown up', maar dat klopt niet. Stripboeken en superhelden proberen zich nu meer te focussen op volwassenen, maar dat was nooit eerder het geval". Volgens Moore kan dit zelfs gevaarlijk zijn.

"Rond 2011 kwam het grote keerpunt. Miljoenen mensen stonden toen in de rij voor de 'Batman'-films en ik dacht echt dat dit desastreuze gevolgen kon hebben. Dat soort infantilisering, die drang naar eenvoudigere tijden, kan heel vaak een voorloper zijn van fascisme".

NieuwsFilm

meest populair