Deze absurde scifi-actiefilm is een dikke 'guilty pleasure'

Deze absurde scifi-actiefilm is een dikke 'guilty pleasure'

Voor wie van actievolle sciencefiction houdt met de nodige satire.

Starship Troopers, een sciencefictionfilm van Paul Verhoeven, zorgde bij zijn release in 1997 voor de nodige ophef. Vandaag de dag is deze prent echter een absolute 'guilty pleasure' voor iedereen die van actie én satire houdt.

In Starship Troopers verkeert de aarde, die totalitair wordt bestuurd, in een intergalactische oorlog met planeet Klendathu. Een groep jongeren sluit zich aan bij het leger om hun burgerrechten te krijgen. Ze belanden op vijandige planeet, die wordt bewoond door gigantische spinachtige insecten met een enorme bloeddorst.

Neergesabeld
Starship Troopers beleefde destijds een sterke opening. Negatieve recensies en reacties van het publiek zorgden er echter voor dat de kaartverkoop snel kelderde.

Waren de reacties zo erg dan? Ja. De film van Verhoeven werd flink aangevallen door critici die meenden dat hij fascisme verheerlijkte. Daardoor ontstond de nodige ophef.

Verhoeven wijdde deze reacties en de tegenvallende omzet onder meer aan de marketingcampagne. Volgens de regisseur was Starship Troopers ten onrechte als actiefilm in de markt gezet in plaats van als satire.

Cultfilm
Ondanks deze tegenvaller, vormde de film de basis voor meerdere vervolgfilms, een animatieserie, videogames en meer. Inmiddels kijkt men anders naar Starship Troopers en heeft de film een cultstatus.



In Nederland is Starship Troopers momenteel onder meer op Disney+ te zien.

NieuwsFilm

meest populair