Oscarwinnaar Paul Haggis (Crash) veroordeeld voor verkrachting van 26-jarige vrouw

Oscarwinnaar Paul Haggis (Crash) veroordeeld voor verkrachting van 26-jarige vrouw

Hij moet miljoenen betalen, maar er zal geen celstraf volgen.

Paul Haggis heeft al heel wat topfilms gemaakt. Zo schreef hij het script van de geliefde Million Dollar Baby en won hij twee Oscars voor zijn film Crash. Hij is echter al in lange tijd niet meer welkom in Hollywood, sinds hij werd aangeklaagd wegens verkrachting. Nu moet hij zelfs 7,5 miljoen dollar betalen.

De Canadese regisseur is namelijk schuldig bevonden door een jury in New York. Zij hebben Haggis veroordeeld tot een schadevergoeding van 7,5 miljoen dollar, die hij zal moeten overmaken aan een publicist die hij verkracht zou hebben tijdens een filmpremière in 2013.

Twee waarheden
Het slachtoffer, de 36-jarige Haleigh Breest, is 1 van de 4 vrouwen die sinds 2017 naar buiten zijn getreden met aanklachten over seksueel wangedrag van de 69-jarige regisseur. Breest is echter de enige die een rechtszaak aanspande, die ze nu dus heeft gewonnen.

Na het vonnis liet Breest van zich horen: "Ik ben zeer dankbaar dat de jury heeft gekozen om de feiten te volgen en mij te geloven". Haggis, die altijd heeft gezegd dat Breest haar verhaal niet klopt, was juist weer zeer teleurgesteld: "Ik zal blijven vechten met mijn team om mijn naam te zuiveren".

Verhaal
De achtkoppige jury stonden echter achter Breest. Zij vonden dat er genoeg bewijs was dat aantoonde dat Haggis Breest na een filmpremière bij hem thuis had uitgenodigd en haar vervolgens dwong tot orale seks. SMS- en e-mailberichten waren het belangrijkste bewijsmateriaal, maar Haggis blijft volhouden dat het ging om seks met wederzijdse instemming.

In tegenstelling tot andere rechtszaken over seksueel geweld in de filmindustrie gaat het hier om een civiele zaak en geen strafrechtelijke. Dat betekent dat de jury enkel en alleen een schadevergoeding kon uitdelen, geen celstraf.

Scientology
Decennialang was Haggis ingeschreven bij de Scientology-kerk, maar in 2009 kwam hij in het nieuws door zijn publieke breuk van de geestelijke beweging. Haggis zei toen dat hij de bedreigingen en het geldbejag in de beweging, die populair is in Hollywood, niet meer voor zichzelf kon goedpraten.

Volgens de filmmaker was deze rechtszaak dan ook niets anders dan een wraakactie van Scientology, maar daar heeft hij tijdens de rechtszaak geen bewijs voor geleverd.

NieuwsFilm

meest populair