Deze controversiële James Bond-film was zo schandalig dat hij nooit gemaakt mocht worden

Regisseur John Landis ging echt te ver.

Wouter Drummen 21 november 2022 22:30 in Algemeen
Er zijn natuurlijk al behoorlijk wat James Bond-films geweest. Niet erg verbazingwekkend dus, dat er toppers tussen zaten maar ook enkele flaters. Een script was echter zo controversieel dat het nooit gemaakt mocht worden.

Regisseur John Landis had namelijk een verhaal geschreven voor The Spy Who Loved Me, maar dit ging filmstudio MGM toch iets te ver... Roger Moore wordt vaak gezien als de grappigste 007, maar Landis zijn idee was zelfs voor Moore's Bond te veel geweest.

Paus
In zijn script zou de wereldberoemde geheim-agent niemand minder dan de Paus moet redden. In zijn verhaal hebben criminelen het gemunt op het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Maar het wordt nog gekker.

Op een gegeven moment wordt Bond achterna gezeten door deze criminelen die ook hem uit de weg willen ruimen. 007 weet te ontsnappen door een kerk in te vluchten, waar hij achter een Jezus beeld gaat staan dat de kruisiging laat zien. Hij doet deze 'pose' na om niet op te vallen. Maar het kan zelfs nóg erger.

Stapje verder
Landis had zelfs een scène in gedachten waar criminelen heiligen uit de kerk sleuren om vervolgens pistolen in hun gezichten te duwen. Dit ging de bekende James Bond-producente, Barbara Broccoli, toch allemaal iets te ver. Niet zo heel gek dus, dat deze film nooit het groene licht heeft gekregen.

NieuwsFilm