Medewerker 'Avatar: The Way of Water' opent boekje over zijn bijzonder lage loon

Medewerker 'Avatar: The Way of Water' opent boekje over zijn bijzonder lage loon

De zoveelste VFX-controverse komt aan het licht.

Na de snoeiharde kritiek van VFX-professionals op het beleid van Marvel Studios afgelopen zomer, spreken VFX-makers zich opnieuw uit. Ditmaal over het beleid van de geprezen VFX-studio Weta Workshop (Planet of the Apes, The Lord of the Rings).

Onlangs verschenen op Twitter de eerste reacties op Avatar: The Way of Water van regisseur James Cameron. Het vervolg mocht rekenen op een sterke ontvangst bij de pers die aanwezig was, waarbij velen voornamelijk het visuele spektakel prezen dat de film te bieden heeft. Niet vreemd gezien het forse budget.

Maar ondanks dit forse budget, wat naar verwachting ligt tussen de $350-400 miljoen, blijken opnieuw de VFX-makers het te moeten ontgelden. Op Twitter sprak concept artist Logan Preshaw zich uit over de oneerlijke lonen die de studio hanteert.

Oneerlijke lonen
In verscheidene berichten op Twitter laat Preshaw duidelijk merken het oneens te zijn met de oneerlijke lonen die hijzelf in 2018, evenals meerdere VFX-crewleden, tijdens het werken aan de film mocht ontvangen.

"Ik heb aan Avatar 2 gewerkt. Daar ben ik trots op." aldus Preshaw. "Ik ben echter niet trots op hoe weinig Weta Workshop zijn artiesten betaalt. Veel van de artiesten verdienden maar iets meer dan het loon van het giftshop-personeel. Ver onder de industriestandaard."

Werkdruk en loonsverhoging
In zijn berichten vertelt Preshaw kort over de werkdruk in verhouding tot het salaris en onthult hij zelfs de studio te hebben benaderd voor een loonsverhoging.

"Ik werkte 10 uur per dag voor $21 NZD/uur, wat neerkomt op iets meer dan $13 USD. Er werd een uur afgetrokken voor de lunch," zo vertelt Preshaw.

"Toen ik ongeveer acht maanden later om meer loon vroeg, met vermelding van het loon en de ervaring van mijn vorige baan, werd het loon verhoogd tot 23 dollar. Drie maanden later vertrok ik," zo bekend de concept artist.

Aan alle uitspraken voegde Preshaw wel toe dat hij geen blaam legt bij James Cameron noch de rest van de productie van Avatar: The Way of Water, maar enkel bij het beleid van Weta Workshop.




Avatar: The Way of Water is vanaf 14 december te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair