Snoeiharde kritiek op Marvel Studios: niet werkbaar en volstrekt onmogelijk

VFX-makers vinden het maar niets.

Jim Pedd 4 augustus 2022 08:54 in Algemeen
Steeds meer VFX-professionals spreken anoniem over hoe ze zich mishandeld voelen voor Marvel Studios. Inmiddels willen ze een vakbond op gaan richten.

Vorige maand verscheen Marvel Studios weer bij de San Diego Comic-Con, waar een hele reeks nieuwe films aangekondigd werden. De miljardenfranchise zal nog jaren doorgaan, met enorme opbrengsten voor castleden, crewleden en distributeurs. Maar er is een categorie mensen die meewerken aan de films en het minder goed hebben: visual effects (VFX) artists.

Snoeiharde kritiek
VFX-makers zijn enorm kritisch. Ze vinden Marvel Studios niet tevreden te stellen wat eisen betreft, onmogelijk in zijn eigen, leiden tot overwerk en onderbetaling terwijl de medewerkers van VFX-bedrijven die ingehuurd worden door de filmstudio kleine wonderen verrichten.

VFX-maker Dhruv Govil, die meewerkte aan Spider-Man: Homecoming en Guardians of the Galaxy noemde de filmstudio onmogelijk. "Ze zijn een verschrikkelijke klant. Ik heb veel te veel collega's een breakdown zien hebben, terwijl Marvel de vinger steeds meer op de knip houdt. Het probleem is dat ze te groot zijn, alles kunnen eisen wat ze maar willen. Het is een giftige relatie."

Marvel is enorm perfectionistisch in zijn eigen en vraagt vaak op het laatste moment nog om veranderingen.

"De VFX-industrie zit vol geweldige mensen met een boel goodwill die echt het beste willen leveren. Maar aan het einde van de dag staat niemand achter hen en heeft Disney onmogelijke eisen."

Een belangrijk probleem is dat VFX-makers bang zijn om op een zwarte lijst te komen te staan als ze besluiten een punt te maken van de gebrekkige betalingen en slechte werkomstandigheden. Een vakbond zou misschien een oplossing zijn, denken velen.

Een van de problemen is dat Disney en Marvel vaak meerdere versies van een eis uitgewerkt willen zien. "Een sterke vakbond zou die eisen wat kunnen afzwakken."

NieuwsFilm