'Triangle of Sadness' krijgt opnieuw belangrijke filmprijzen

'Triangle of Sadness' krijgt opnieuw belangrijke filmprijzen

Ruben Östlund draagt zijn trofee voor beste regisseur op aan Charlbi Dean

Op de 35e European Film Awards, afgelopen weekend georganiseerd in Reykjavik, werd Triangle of Sadness net zoals in Cannes opnieuw in het zonnetje gezet.

De satire Triangle of Sadness van Ruben Östlund die de vloer aanveegt met de één procent superrijken van deze wereld was de grote winnaar op de 35e European Film Awards en sleepte vier trofeeën in de wacht, waaronder die van Beste Europese Film.

Charlbi Dean
Östlund won ook de prijs voor het beste scenario en die van beste regisseur. Deze laatste droeg hij op aan de hoofdrolspeelster Charlbi Dean die deze zomer stierf na een plotselinge ziekte, enkele maanden nadat de film in première ging in Cannes, Daar won de film de Palme d'Or won.

De Kroatische acteur Zlatko Burić, die een Russische kunstmestmagnaat vertolkte werd in Reykjavik de verrassende winnaar voor de categorie van de beste acteur en versloeg hiermee Paul Mescal voor Aftersun en Eden Dambrine voor Close.


Sissi
Vicky Krieps ontving de prijs voor beste actrice in Corsage, een feministisch portret van regisseur Marie Kreutzer waarin Kreips schittert als de Oostenrijkse keizerin Sissi die vecht tegen de patriarchale structuren van haar tijd.


Gala met stijl
De 35e European Film Awards werd weer in levende lijve gehouden na de COVID-19-pandemie. De European Film Academy, die de ceremonie organiseerde, vierde deze gebeurtenis in stijl waarbij de focus lag op Europese kwaliteitscinema zoals Close van Lukas Dhont, Alcarràs van Carla Simóns, over een groep Catalaanse perzikboeren die voor zichzelf opkomen, en de seriemoordenaarthriller Holy Spider van Ali Abassi.



NieuwsFilm

meest populair