Engelse filmcritici nomineren hun topfilms en hebben groot favoriet

'The Banshees of Inisherin' is de grote slokop bij de nominaties.

Didier 23 december 2022 08:05 in Arthouse
Rond kerstmis regent het steeds eindejaarslijstjes. Binnenkort komt ook dat van FilmTotaal online, maar ook Engelse critici hebben zich gebogen over welke film uit 2022 ze de beste vinden.

200 stemmen
De winnaars worden op 22 februari bekendgemaakt in The May Fair Hotel in Londen en worden verkozen door 200 leden die deel uitmaken van de Critics' Circle, de oudste Britse organisatie van filmcritici.

The Banshees of Inisherin
Zoals bij alle awards horen er ook nominaties, en de koploper is The Banshees of Inisherin van Martin McDonagh.

De film die opnieuw Colin Farrell en Brendan Gleeson‎ herenigt sleepte zo maar eventjes negen nominaties in de wacht, gevolgd door Aftersun van Charlotte Wells die ondertussen door het gerenommeerde Britse filmtijdschrift Sight & Sound tot film van het jaar is verkozen.


Andere kanshebbers
The Banshees of Inisherin en Aftersun werden genomineerd in de categorie van film van het jaar, regisseur van het jaar en scenarioschrijver van het jaar.

Andere belangrijke titels zijn Tár van Todd Field, Everything Everywhere All At Once van Daniel Kwan en Daniel Scheinert en The Wonder van Sebastian Lelio.


Niet-Engelstalige films
Ook niet-Engelstalige films zijn genomineerd, in deze categorie noteren we nominaties voor het ontroerende Ierse drama The Quiet Girl, Decision to Leave, het Franse Saint Omer, het Poolse EO en de Netflix-hit RRR.

The Banshees of Inisherin loopt vanaf 26 januari in de Nederlandse zalen.NieuwsFilm