Alejandro González Iñárritu sloeg de gouden raad van Mike Nichols niet in de wind

Bijna was Birdman een fiasco geworden, maar gelukkig was er de raad van Mike Nichols

Alejandro González Iñárritu van wie nu Bardo: False Chronicle of a Handful of Truths op Netflix te zien is, kreeg een gouden raad van wijlen Mike Nichols, de Britse regisseur van The Graduate toen hij Birdman draaide.

Het was de bedoeling van Iñárritu om Birdman of (The Unexpected Virtue of Ignorance) in één take op te nemen, maar dankzij de raad van Nichols is daar niks van in huis gekomen.

Huzarenstukje
Birdman of (The Unexpected Virtue of Ignorance) die in 2014 de Academy Award won voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Originele Scenario en Beste Cinematografie is nu nog altijd qua regie een huzarenstukje, maar Nichols wilde nog veel verder gaan en de film met Michael Keaton in één take opnemen.

Alejandro González Iñárritu wist dat dit een risico was en ging daarom raad zoeken bij de Britse cineast Mike Nichols.


Absurd
De Brit vond dit een absurd idee dat alleen maar op een fiasco kon uitdraaien en twee weken voor de opnames gaf hij hem de raad om dit niet te doen, en daar is de Mexicaanse regisseur hem heel dankbaar voor.

Toch nog aparte aanpak
De langste opname uit Birdman duurde uiteindelijk ongeveer 15 minuten duurt, ook al heeft de film nog steeds het effect alsof het om een continue opname gaat, en dat is de verdienste van cameraman Emmanuel "Chivo" Lubezki.

Deze aparte aanpak vergde heel wat inspanningen voor Michael Keaton, Emma Stone, Naomi Watts en Edward Norton.


Nichols stierf in 2014
Nichols stierf in november 2014, een maand nadat Birdman uitkwam. De film die een ouder wordende acteur volgt die probeert om zijn carrière op Broadway nieuw leven in te blazen wordt beschouwd als één van de meest grensverleggende films van de afgelopen jaren.

NieuwsFilm

meest populair