Deze topfilm kent bijna niemand maar is meer dan de moeite waard

Een van Denis Villeneuve's beste films, en dat wil wel wat zeggen!

Wouter Drummen 24 januari 2023 22:30 in Algemeen
De laatste paar weken komt er op FilmTotaal wel vaker een rubriek terug genaamd 'Topfilms die bijna niemand kent'. Nu zetten we weer een pareltje van 2010 in de spotlights.

Het gaat hier om Incendies. Deze film werd gemaakt door Denis Villeneuve. Menig filmfanaat zal deze naam kennen. De laatste paar jaren is Villeneuve een van de bekendste en geliefdste regisseurs in Hollywood.

Carrière
Zo wist de filmmaker hoge ogen te gooien met o.a. Blade Runner 2049, Prisoners en Dune, om er maar een paar op te noemen. Zijn echte grote doorbraak kende hij echter met Incendies. De meeste filmkenners zullen deze topper vast al gezien hebben, maar toch verdient Incendies wel meer aandacht.

De film vertelt het verhaal van de tweeling Jeanne en Simon Marwan. Nadat hun moeder in een keer komt te overlijden krijgen ze twee brieven overhandigd van de notartis. Eén brief is gericht aan hun vader, van wie ze dachten dat hij overleden was. De andere is voor hun broer, van wie ze het bestaan nooit hebben gekend.

Verleden
Deze raadselachtige brieven verklaren voor Jeanne de ongrijpbare stilte van haar moeder in de laatste weken van haar leven. Jeanne besluit naar het Midden-Oosten te vertrekken om meer te weten te komen over haar familiegeschiedenis.

Haar broer Simon wil er in de eerste instantie helemaal niks van weten. Hij had namelijk geen goede band met zijn moeder, die voor hem altijd koud en afstandelijk was. Toch is de liefde voor zijn zus zo sterk dat hij zich aansluit bij de zoektocht naar hun familiegeschiedenis.

Bekijk de trailer hieronder.Ontvangst
Incendies werd uitstekend onthaald. Op Rotten Tomatoes ontvangt hij een mooie 91% van de filmcritici en bioscoopgangers geven de film zelfs 92%. Op IMDb staat de film weer op een 8,3 en op FilmTotaal een 8. Ook kreeg de film een perfecte 5-sterren recensie op FilmTotaal. Deze is hier terug te lezen.

De film won bijzonder veel prijzen en werd zelfs genomineerd voor beste niet Engelstalige film bij de Oscars. Uiteindelijk won Hævnen, oftewel in het Engels In a Better World. Interesse in Incendies? De film staat op streamingdiensten als VUDU, Amazon Prime en Apple TV+. Ook kan de film bekeken worden op NPO Plus.

NieuwsFilm