Steven Spielberg heeft spijt van deze scène uit 'Close Encounters of the Third Kind'

Steven Spielberg heeft spijt van deze scène uit 'Close Encounters of the Third Kind'

'The Fabelmans'-regisseur Steven Spielberg's sciencefictionfilm 'Close Encounters of the Third Kind' wordt als een succes beschouwd, maar de regisseur baalt van een bepaalde scène

Zijn film Close Encounters of the Third Kind wordt gezien als een van de invloedrijkste sciencefictionfilms uit de vorige eeuw, maar regisseur Steven Spielberg - die momenteel de successen aaneen rijgt met zijn nieuwste film The Fabelmans - vindt het achteraf jammer dat hij een bepaalde scène heeft gebruikt.

De film Close Encounters of the Third Kind gaat over een man wiens leven op zijn kop gezet wordt als hij op een dag een UFO ontdekt. De man, gespeeld door Jaws-acteur Richard Dreyfuss, gaat op onderzoek uit naar de oorsprong van het buitenaardse leven.

Moederschip
Aan het eind van de film komt Dreyfuss' personage bij het moederschip van de aliens en treedt hij het schip binnen. Maar dit is nu juist de scène waar Spielberg zo van baalt.

"Ik moest de film vanwege financiële problemen met de productie voor kerst in 1977 afkrijgen", herinnert de Amerikaanse filmmaker zich in een documentaire die werd gemaakt over de opnames. Het voortbestaan van het filmbedrijf zou van een tijdige release afhangen.

Nadat de theatrale versie van de film daarom zo snel mogelijk was afgerond, wilde Spielberg de tijd krijgen om een Director's Cut te maken. Hij wilde bepaalde scènes verwijderen en meer materiaal opnemen. "Ik kreeg daarvoor de middelen, maar dan moest ik wél de binnenkant van het moederschip laten zien."

Mysterie
Daardoor bevat de versie van de film uit 1980 een scène waarin de binnenkant te zien is. Spielberg vond het afdoen aan het mysterie omtrent de aliens in de film, maar jarenlang was de 1980-versie de enige die beschikbaar was op video.

"Ik had het nooit moeten doen", baalde Spielberg jaren later nog van het compromis. Toch kon de scène op veel lof rekenen in een tijd waarin CGI nog niet bestond en alles met praktische effecten moest worden bewerkstelligd.

In 1998 bracht de regisseur van The Fabelmans alsnog een échte Director's Cut uit, waarin de scène - weinig verrassend - niet meer voorkwam.



NieuwsFilm

meest populair