Steven Spielberg onthult: 'Napoleon' van Stanley Kubrick wordt grootschalige serie op HBO

Steven Spielberg onthult: 'Napoleon' van Stanley Kubrick wordt grootschalige serie op HBO

'The Greatest Movie Never Made' is nog altijd in ontwikkeling, maar niet als film.

De ongerealiseerde biografische verfilming Napoleon van regisseur Stanley Kubrick wordt in de boeken omschreven als "The Greatest Movie Never Made". Na jaren stilte rondom de geruchten over een verfilming komt er nu toch weer een hoopvol bericht naar buiten.

Tijdens een Q&A-sessie op het Berlin Film Festival beantwoord regisseur Steven Spielberg verschillende vragen en praat openhartig over zijn meest recente project The Fabelmans.

Gedurende deze sessie onthuld de regisseur uiteindelijk dat er een verfilming van Napoleon op basis van Stanley Kubrick's originele script nog altijd in ontwikkeling is, maar niet als film of miniserie.

Grootschalige verfilming
Spielberg verteld kort dat er aan Napoleon wordt gewerkt als een zevendelige Limited Series voor HBO. Met de medewerking van Stanley's vrouw Christiane Kubrick en schoonbroer Jan Harlan zou er momenteel een 'grootschalige productie' worden opgezet voor het project.

Deadline meldt dat het hierbij nog altijd zou gaan om een project wat zich nog in het 'in ontwikkeling' stadium bevind, alhoewel het niet lang meer lijkt te gaan duren voordat het project groen licht zal krijgen van HBO. Onderstaand de beelden van tijdens het Berlin Film Festival.


Vele geruchten
Het is niet vreemd dat juist Steven Spielberg deze update geeft. Het project is naar zeggen ondertussen al zeker tien jaar in ontwikkeling bij HBO en vanaf het uiterste begin is de naam van de regisseur al aan het project verbonden geweest.

In eerste instantie zou het gaan om een verfilming in de vorm van een miniserie. In 2016 kwam nieuws naar buiten dat Cary Joji Fukanaga (No Time To Die, True Detective) mogelijk zou gaan regisseren, maar sindsdien werd het project volledig omgeven door geruchten.

De beste film die nooit gemaakt werd
Kubrick's plannen voor een grootschalige biografische film over het leven van Napoleon begonnen na het succes van 2001: A Space Oddysee (1968). De regisseur deed diepgaand onderzoek naar het historische figuur en was van plan "de beste film ooit gemaakt" te creëren.

De hoofdrol van Napoleon zou uitgaan naar David Hemmings, maar ging uiteindelijk naar Jack Nicholsen. Actrice Audrey Hepburn zou de rol van Josephine gaan vervullen. De film zou worden opgenomen in het Verenigd Koninkrijk en verschillende delen van Europa.

Echter, vanwege te hoge kosten voor de opnames kwam het project er uiteindelijk nooit van. Veel van Kubrick's onderzoek werd uiteindelijk toegepast in zijn film Barry Lyndon (1975) en het script voor Napoleon verscheen uiteindelijk online.

Uiteraard is er nog geen releasedatum aangekondigd voor dit project. Wel komt regisseur Ridley Scott binnenkort met zijn biografische verfilming Napoleon, met daarbij Joaquin Phoenix in de hoofdrol.

NieuwsFilm

meest populair