The Hunt for Red October

The Hunt for Red October (1990)

Invisible. Silent. Stolen.

Reviews (2)

MovieMazzter

Avatar

Heb de laatste tijd redelijk wat films over onderzeeboten gezien en het blijft toch een erg lastig genre. De beperkte setting en ook de beperkingen t.a.v. echte actie spelen vrijwel altijd parten, tenzij je er een regelrechte oorlogsfilm van gaat maken. Dat is deze film zeker niet. Het is eerder een politieke thriller tussen de rivalen USA en Sovjet-Unie. Waarom men in dit type film altijd snel kiest voor scenes in de onderzeeboot is mij eerlijk gezegd een raadsel. Je zou het ook van de wal kunnen opbouwen zodat karakters wat meer diepgang kunnen krijgen, om vervolgens de reis te beginnen. Dat biedt ook wat meer afwisseling voor de kijker, want het is vaak een lange zit. Sean Connery draagt de film en zal er hoofdzakelijk voor gezorgd hebben dat de film redelijk positieve kritieken heeft gekregen en dat de film een commercieel succes is geworden , Echt vervelen doet de film niet maar om hem nou heel spannend te noemen, nee dat ook niet. De film zit qua camerawerk wel goed in elkaar. Samenvattend is de film best te pruimen maar ik zat niet op het puntje van mijn stoel. 6/10

Glennekeeeee

Avatar

Jack Ryan was in de 90's best een populair personage. Ondanks enkele wissels van acteurs als hoofdpersonage bleven de films goed tot degelijk scoren. De reboot nog niet zo lang geleden met Chris Pine was niet het verhoopte succes al was de film uiteindelijk geen (financiële) flop. Maar The Hunt for Red October was de eerste in rij en zette het personage van Tom Clancy op de kaart.

Nuja, het personage voor mijn gevoel niet echt maar de film op zichzelf is wel te pruimen. Films over zeeboten zijn vaak niet écht aan mij besteed. Vaak nogal eentonig en op den duur ook saai door de beperkte locaties en vaak cliché terugkerende personages. Hoewel Red October ook het warm water niet uitvind hebben ze het wel goed aangepakt in deze film. Want hoewel het verhaal, of hoofdpersonage doorheen de films Jack Ryan is, blijkt dat in deze film eigenlijk niet echt het geval. Het is vooral Sean Connery die de meeste screentime krijgt en het misterie van zijn personage is lange tijd onbeduidend waardoor dit toch wel éen van dé krachten is van de film. Alec Baldwin als Jack Ryan vind ik wel minder geslaagd. Is het door dat ik anno 2015 Baldwin vooral zien schitteren heb als badguy of valse goodguy en hem daar ook het beste in vind maar puur als 'held' vind ik hem toch net iets te bruut en heeft hij er niet de look voor. Hij overtuigde me niet echt hoewel hij nu ook niet als een amateur speelde. Maar dat plaatje klopt voor mij niet echt. De rest van de cast, met nog enkele gekende gezichten doet het op zich wel aardig maar veel uitwerking krijgen ze niet dus uitblinken behoorde niet tot hun mogelijkheid.

De film is best lang en hoewel hij nooit stilvalt kon het naar mijn gevoel wel iets strakker. Maar door het scenario, dat voldoende varieert door het verhaal door, zorgt het er wel niet voor dat de film volledig inzakt. Ook visueel is dit een pareltje. Jan De Bondt heeft hier schitterend werk geleverd dat zelfs in deze tijd nog met gemak overeind blijft. Hoewel niet alle effects hetzelfde kunnen zeggen blijven ook die degelijk overeind.

De laatste akte verslikt zich in een beetje in de opbouw ervan, maar anderzijds is het wel een welgekomen actievolle apotheose omringd door entertainment en spanning.



The Hunt for Red October is een aangename actiefilm met een uitstekende Sean Connery. Hoewel de film vooral visueel uitblinkt en nergens anders écht er boven uitsteekt (sound editing was wél top) is het geheel wel aardig en een best aangename kennismaking met de wereld van Jack Ryan

6,5/10