Kingdom of Heaven (2005)

Be without fear in the face of your enemies. Safeguard the helpless, and do no wrong

Een film die het kijken waard is, al was het alleen al om de imponerende beelden, schitterende sets en prachtige muziek.
play

6,6 details

 • 144 Min
 • Actie
 • Avontuur
 • Drama
 • Historisch
 • Oorlog
 • Verenigd Koninkrijk
 • Spanje
 • Verenigde Staten
 • Duitsland
 • Marokko
144 Min Verenigd Koninkrijk

In de twaalfde eeuw heeft de nederige Franse smid Balian (Orlando Bloom) net zijn vrouw en kind verloren, wanneer ridder Godfrey van Ibelin (Liam Neeson) hem opzoekt en vertelt dat hij zijn vader is. Godfrey vraagt Balian mee te gaan naar het Heilige Land om Jeruzalem voor het westen te behouden. Als vreemdeling in een vreemde omgeving wordt hij verheven in de ridderstand, moet hij een melaatse koning dienen en koestert hij een verboden liefde voor een exotische koningin. In een poging om de broze vrede te bewaren, moet Balian van Ibelin uiteindelijk de mensen van Jeruzalem zien te beschermen tegen een overmachtige vijand.

Regie
Ridley Scott
Cast
Liam Neeson, Orlando Bloom, David Thewlis, Michael Sheen, Nikolaj Coster-Waldau, Marton Csokas, Kevin McKidd, Eriq Ebouaney, Nathalie Cox, Alexander Siddig, Bronson Webb, Martin Hancock, Steven Robertson, Philip Glenister, Jouko Ahola.

Filmtotaal Recensie

Regie: Sir Ridley Scott | Cast: Orlando Bloom (Balian), Jeremy Irons (Tiberias), Liam Neeson (Godfrey), Eva Green (Sibylla), David Thewlis (Hospitaler), Marton Csokas (Guy de Lusignan) e.a. | Duur: 145 min.

In 1095 riep Paus Urbanus II de bevolking op ten strijde te trekken tegen de heidense moslims, en de heilige stad Jeruzalem te heroveren. Zo begon de eerste kruistocht (er zouden er nog 8 volgen) en daarmee één van de gruwelijkste, bloedigste en krankzinnigste periodes uit de menselijke geschiedenis die nog immer een grote smet vormt op het huidige christendom. Al in 1995 had onze eigen Paul Verhoeven het plan om een film genaamd Crusades te maken over deze periode. Wie zou immers beter de waanzin en het bloedvergieten in al zijn gore details kunnen verfilmen dan Paul? Samen met Arnold Schwarzenegger had hij het al bijna helemaal rond. De voorbereidingen voor de opnames waren al begonnen, maar op het laatste moment werd vanwege financiële problemen de stekker uit het project getrokken. Nu - 10 jaar later - heeft Sir Ridley Scott het geld wel bij elkaar gekregen en heeft hij zijn wens om ooit eens een ‘ridderfilm’ te maken kunnen verwezenlijken. Het is een groots en indrukwekkend schouwspel geworden, dat toch niet geheel kan bevredigen.

Het is 1186 en ergens in Frankrijk rouwt Balian de dorpsmid om het verlies van zijn vrouw en kind als hij bezoek krijgt van Godfrey van Ibelin, dienaar en baron van koning Baldwin, die zegt zijn vader te zijn. Godfrey vraagt Balian om met hem mee terug te gaan naar Jeruzalem en samen te strijden voor het behoud van de vrede en om te zijner tijd zijn titel over te nemen. Balian gaat uiteindelijk in op het verzoek en reist met Godfrey mee naar Jeruzalem. Tijdens de reis raakt Godfrey dodelijk gewond en vlak voor hij sterft belooft Balian hem op te volgen als dienaar van de koning en zijn eed hoog te houden. Eenmaal in Jeruzalem aangekomen ontmoet hij de aan lepra lijdende koning Baldwin (goed gespeeld door een onherkenbare Edward Norton) die met veel toewijding de fragiele vrede tussen de christen en moslims in stand probeert te houden. Als de Koning uiteindelijk sterft komt de wrede Guy de Lusignan aan de macht. De vrede zal onder zijn leiding geen stand houden en een oorlog is onvermijdelijk. Tijd voor Balian om zijn vaders eed na te komen; langzaam aan werkt hij zich op tot een groot leider en een eervol ridder, die het volk van Jeruzalem moet beschermen in de aankomende oorlog.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Kingdom of Heaven Nieuwsberichten

Laatste reacties

BlackPowerWolf

"...Goeie film. Alleen jammer van Orlando Bloom. Zeker de moeite waard...."

Glennekeeeee

"...[quote=benjamin]Er zat dan ook meer in, de directors cut is hier stukken beter.[/quote] Als ik di......"

benjamin

"...[quote=Glennekeeeee]Kingdom of Heaven is een vermakelijk epos maar door een onbenutte cast en een zw......"