The Station Agent (2003)

Loneliness is much better when you have got someone to share it with (norway DVD release).

Hoewel misschien iets te kort, is The Station Agent subtiel, aandoenlijk en buitengewoon grappig.
play

7,7 details

  • 88 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
88 Min Verenigde Staten

Finbar McBride is zeer begaan met treinen en repareert derhalve treinen in een modelbouwwinkel. Als de eigenaar van die winkel plotseling overlijdt, erft hij van hem een oud stationsdepot. Noodgedwongen besluit hij dit huisje te betrekken. Fin is bijzonder klein en wordt door veel mensen beschouwd als "dwerg". Er gaat geen dag voorbij of hij wordt nagekeken. Daar heeft hij zelf geen problemen mee, omdat hij de problemen niet opzoekt. Echter als hij het depot betrekt raakt hij verstrengeld met de omwonenden. De lengte van Fin lijkt op het eerste gezicht alleen maar de aandacht te trekken. Er ontstaat echter al snel een hechte band met een aantal omwonenden. In het bijzonder met Olivia, een artieste die haar scheiding probeert te verwerken, en met Joe, een kook-talent die iedere discussie eindeloos weet te rekken.

Regie
Thomas McCarthy
Cast
Michelle Williams, Peter Dinklage, Bobby Cannavale, Paula Garcés, John Slattery, Patricia Clarkson, Richard Kind, Josh Pais, Joe Lo Truglio, Lynn Cohen, Paul Benjamin, Jayce Bartok, Marla Sucharetza, Jase Blankfort, Raven Goodwin.
Budget
$ 500.000
Opbrengst
$ 8.679.814
Release
26.01.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Thomas McCarthy | Cast: Peter Dinklage (Finbar McBride), Bobby Cannavale (Joe Oramas), Patricia Clarckson (Olivia Harris) e.a.

Vaak is heel goed aan te geven waarom een film wel of niet werkt. Er zijn talloze argumenten te verzinnen waarom The Butterfly Effect een slechte film is. En er zijn er evenzoveel waarom je kunt stellen dat Eternal Sunshine of the Spotless Mind wél werkt. Maar met Lost in Translation wordt dit al een stuk lastiger. Want hoewel de dialogen en het acteerwerk dik in orde zijn, schuilt de werkelijke kracht van deze film in het onbenoembare; het is een gevoelskwestie en uiterst subjectief. Met The Station Agent is iets vergelijkbaars aan de hand. Een plot is er nauwelijks en de dialogen zijn spaarzaam. Maar in de lange stiltes tussen de gesprekken in ontstaat iets onbeschrijfelijks, dat vooral appelleert aan het gevoel. Dit raakt je, of niet. En hier zijn geen argumenten voor te vinden. Dit maakt het schrijven van een recensie over The Station Agent dan ook zo lastig. Desalniettemin een poging. En we beginnen met een verhaaltje over katten.

Katten voelen vaak heel goed aan of mensen bang voor hen zijn. Als er in een volle kamer één persoon aanwezig is die bang is voor katten, is de kans groot dat een kat juist bij die persoon op schoot gaat zitten. Het is alsof ze het kunnen ruiken. Fin, de hoofdfiguur uit The Station Agent, is als een persoon met kattenangst. Hij wil het liefst zo weinig mogelijk met mensen ­- de katten uit ons verhaaltje -­ te maken hebben, omdat hij keer op keer door hen gekwetst wordt. Fin is namelijk een dwerg. En bij elk menselijk contact voelt hij de blikken prikken in zijn rug en wordt hij gegeseld door grappen en neerbuigende opmerkingen over zijn postuur. Het ongebruikte treindepot dat hij erft van een overleden vriend komt dan ook als een geschenk uit de hemel. Ver weg van de bewoonde wereld kan hij daar in alle rust doen wat hij het liefst doet: treinen kijken. Maar dan verschijnen er twee 'katten' op het toneel: de praatzieke Joe, die met zijn hotdogkraampje dagelijks tegenover Fins treindepot staat en Olivia, door wie Fin tot twee keer toe bijna wordt overreden. Hoe graag Fin ook alleen wil zijn, Joe en Olivia blijven bij hem aankloppen. En hoe meer hij de twee negeert, hoe harder ze terugkomen. Het is alsof ze het kunnen ruiken. Maar langzaam maar zeker smelt de norse Fin, en ontstaat er een bijzondere vriendschap, net zoals de persoon met kattenangst uiteindelijk moet beamen dat de kat op zijn schoot lang niet zo eng is, en eigenlijk best zacht.

videotrailers & clips

Laatste reacties

DelCorazon

"...[quote=Pococurante]Een dwerg gaat in een trein wonen die hij heeft geërfd en ontmoet diverse persona......"

Filmp@ssie

"...Schitterende film die uitblinkt vanuit het menselijke oogpunt en eens wat anders dan de hapklare bro......"

Rooster

"...[quote=ruben]tuurlijk is dat kort door de bocht, maar ik heb een tijdje geleden voor de grap eens wa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Station Agent

acties