The Grey Zone (2001)

The Story You Haven't Seen

Reviews (2)

Tarkus

Avatar

Goede film die duidelijk de realiteit van de concentratiekampen, en meer bepaald de vernietiging van de Joden toont.
De film vertelt het verhaal van de Sonderkommando's, de gevangenen die instonden voor de vernietiging van hun eigen volk en de verbranding en opruiming van de lijken.
Het gaat hier meer bepaald op één van die kommando's die ook in opstand is gekomen, wat ze allemaal met hun leven hebben moeten bekopen.
De film is op bepaalde momenten wel heel schokkend, men gaat de ruwe werkelijkheid zeker niet uit de weg.
Eén spijtige zaak, de grote fout die bij dit soort filmen maar al te vaak wordt gemaakt, is het taalgebruik, iedereen spreek Engels, wat de geloofwaardigheid van dit verhaal toch een beetje ondermijnd.

Filmfreak Leo

Avatar

De tweede wereldoorlog bevestigde twee afschuwelijke feiten over ons mensen: 1: Mensen kunnen gemakkelijk aangezet worden tot haat, moord en meeloperij. Onze lafheid is grenzeloos. 2: Mensen kunnen inactief blijven tot in de hel, de waarheid blijven ontkennen en ervoor kiezen niet in verzet te willen komen. Onze lafheid is grenzeloos. Deze film gaat over deze twee lafheden (en over een handjevol joden van de uitgemoorde 6 miljoen die wèl in verzet kwamen). Geen plezierige film, maar best leerzaam dus waar het onze psyche betreft. En die psyche is weinig verandert sinds het einde van de tweede wereldoorlog. Gelukkig hebben de hedendaagse (europese) politieke racisten het niet in zich om grote machthebbers te worden, anders konden we over 10 jaar een film maken over de vernietigingskampen van de moslims. Voorheen kozen de europeanen (en niet alleen de duitsers!) de joden als zondebok, nu kiezen veel politici en burgers de moslims als zondebok. Prettig weekend. Let's beat Russia!