The Assassination of Richard Nixon (2004)

The mad story of a true man.

Sean Penn graaft weer eens diep in de persoonlijkheid van zijn personage en levert zijn zoveelste glansrol af zonder dat het vervelend wordt.
play

6,7 details

  • 95 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Mexico
95 Min Verenigde Staten

Waargebeurd verhaal over Samuel Bicke, een man die zich volledig onbegrepen voelt in een volgens hem hypocriete maatschappij die gebaseerd is op leugens en oneerlijkheid. Bicke kan zich maar niet aanpassen aan het dagelijkse leven, zowel op professioneel gebied als in zijn relaties en raakt steeds meer vervreemd van de werkelijkheid. Hij richt zijn frustraties op Nixon, de leider van het land, die volgens Bicke hem zijn stukje American Dream ontzegt.

Regie
Niels Mueller
Cast
Sean Penn, Naomi Watts, Don Cheadle, Mykelti Williamson, Nick Searcy, Michael Wincott, April Grace, Jack Thompson, Brad William Henke, Eileen Ryan, Lily Knight, Mariah Massa, Jenna Milton, Jared Dorrance, Derek Greene.
Opbrengst
$ 3.537.961
Release
17.05.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Niels Mueller | Cast: Sean Penn (Samuel Bicke), Jack Thompson (Jack Jones), Don Cheadle (Bonny Simmons), Naomi Watts (Mare Bicke) e.a. | Duur: 95 min.

Wie hoort niet in het volgende rijtje thuis: Anthony Hopkins, Jeff Bridges, John Travolta en Sean Penn? Het antwoord moet zijn Sean Penn. De eerste drie acteurs speelden een Amerikaanse president, de laatste wil er een vermoorden. Sean Penn speelt Samuel Bicke, een verkoper in een meubelzaak die gerund wordt door een eersteklas klootzak. Samuel is een principiële man. Hij zet liever zijn baan op het spel dan de slinkse verkooptrucjes toe te passen die zijn baas hem opdringt. Op zich zijn die principes lovenswaardig, maar Samuel voert ze zo ver door dat hij er door beperkt en beheerst wordt. De dramatische ironie is dat hij dat zelf niet doorheeft. In een illustrerende scène wordt Samuel een lening geweigerd voor het opzetten van een autobandenzaak. Samuel denkt dat de afwijzing een racistische inslag heeft omdat zijn partner (Don Cheadle) zwart is, maar veel waarschijnlijker is de verklaring dat hij de kredietverstrekker schrik heeft aangejaagd met zijn onrustige, opdringerige persoonlijkheid en zijn paranoïde betoog over eerlijk zakendoen.

Ook Samuels vrouw (Naomi Watts) ziet hem liever gaan dan komen. Ze leven gescheiden, maar ze moet haar best doen om hem uit de buurt te houden. Gek wordt ze van zijn bezoekjes, telefoontjes en lijmende praatjes en ze ergert zich aan het feit dat hij weigert te accepteren dat de wereld niet eerlijk in elkaar zit. Samuel speelt intussen niks klaar omdat hij door zijn obsessieve gedachtes in de greep wordt gehouden. Op een gegeven moment beginnen zijn principes pathologische trekjes te vertonen en glijdt hij langzaam af in een staat van waanzin, achterdocht en een ziekelijk verlangen naar erkenning. Gedreven door dit minderwaardigheidsgevoel en zijn minachting voor leugenachtige mensen, ziet Samuel maar één oplossing. Hij moet een daad stellen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Assassination of Richard Nixon Nieuwsberichten

Laatste reacties

Deweb

"...Persoonlijk vond ik dit een best aardige film. Hij is wat saai, maar hij toont wel hoe iemand zou ku......"

Frenkieb

"...Ik vind hem echt saaaaai...:Z..."

::DFC::Nohands[NL]

"...Dit is zeker geen slechte film in dit genre, echt voor de liefhebbers. (geen thriller of aktie)..."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Assassination of Richard Nixon

acties