Blood Diamond (2006)

Truth

Razend spannende film met een indrukwekkende boodschap.
play

7,3 details

  • 143 Min
  • Avontuur
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
143 Min Verenigde Staten

Danny Archer (Leonardo DiCaprio), een ex-huursoldaat uit Zimbabwe en de visser Solomon Vandy Zijn beide Afrikaans, maar hun achtergrond en omstandigheden liggen hemelsbreed uit elkaar. Hier komt verandering in wanneer ze samen op zoek gaan naar de zeldzame roze diamant. Deze edelsteen kan een mensenleven compleet veranderen... of er een eind aan maken. De idealistische Amerikaanse journaliste Maddy Bowen (Jennifer Connelly), is in Sierra Leone om de waarheid achter conflictdiamanten te achterhalen. Met Maddy's hulp beginnen Archer en Solomon aan een gevaarlijke tocht door het territorium van de rebellen. Archer heeft Solomon nodig om de kostbare roze diamant te vinden, maar Solomon is op zoek naar iets wat nog veel meer waarde voor hem heeft zijn zoon...

Alt titel
Okavango
Regie
Edward Zwick
Cast
Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou, Michael Sheen, Arnold Vosloo, Jimi Mistry, Stephen Collins, David Harewood, Basil Wallace, Kagiso Kuypers, Marius Weyers, Ntare Mwine, Antony Coleman, Benu Mabhena, Anointing Lukola.
Budget
$ 100.000.000
Opbrengst
$ 170.877.916
Release
07.12.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Edward Zwick | Cast: Leonardo DiCaprio (Danny), Djimon Hounsou (Solomon), Jennifer Connelly (Maddy)| Speelduur: 143 minuten | Jaar: 2006

Zoals gebruikelijk zullen de celebrity’s dit jaar weer met talloze diamanten op hun graatmagere lijfjes over de rode loper paraderen tijdens dat dubieus zelfverheerlijkende Oscarfeestje. Een persoonlijk droomscenario: Blood Diamond wint een Oscar (die kans bestaat, want Leonardo DiCaprio is genomineerd) en in het bedankwoordje klinken idealistische woorden: ”Diamanten worden door bloedvergieten gewonnen!”. Een hard cut naar de glimmende Renée Zellweger, die met een beschaamde blik op haar poezelige gezichtje de handen over een 18 karaats diamanten ketting laat glijden. Gegniffel op de achtergrond; Renée staat plotseling op en proclameert: ‘Nooit meer zal ik diamanten dragen. Geen bloed aan mijn lijf!’ Er klinkt gejuich; mensen gaan staan; diamanten verdwijnen in de prullenbak; Hollywood stuurt 75 procent van zijn inkomsten naar Sierra Leone en… de wereld is in vrede.

Droom maar lekker verder. We moeten het doen met de film. Gelukkig maakt die een hoop goed. Razend scherp schiet hij door het beeld: tijdens de achtervolgingscènes is DiCaprio als een god. Blood Diamond krijgt het voor elkaar niet alleen cinematografisch opwindend te zijn, maar ook een fysieke acteerprestatie uit Leo te trekken zoals tot dusver alleen Martin Scorsese dat kon. Credits gaan ook naar heerschap DiCaprio zelf, want hij laat wederom zien dat hij van alle markten thuis is - accenten incluis. Maar genoeg over de acteerprestaties (voor de goede orde: ook Connelly en Hounsou zijn in optima forma), het gaat hier om een bijzonder ambitieuze film die veel meer te vertellen heeft.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Blood Diamond Nieuwsberichten

Laatste reacties

Moviespecialist

"...Leonardo DiCaprio laat weer zien in Blood Diamond dat hij een topacteur van wereldklasse is! Hij sp......"

Abpieee

"...Aan de positieve reacties te zien is het een prima film, toch even kijken vanavond...."

Golden Ghost

"...Deze film marteld de open zenuwuiteinden en ontroerd gigantisch van tijd tot tijd. Mooi rauw weergeg......"