Syriana (2005)

Everything is connected

Stephen Gaghan mag worden geprezen om de manier waarop zijn script de verstrengeling van individuele, politieke en industriële belangen schetst.
play

6,9 details

  • 128 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigde Arabische Emiraten
128 Min Verenigde Staten

In een Golf-staat heeft prins Nasir de boorrechten voor aardgas, die in handen waren van Connex, een enorm Texaans energiebedrijf, verkocht aan hoger biedende Chinezen. Connex is ook een fusie met het kleinere Killen aan het voorbereiden. Killen bezit namelijk de boorrechten voor Kazachstaanse velden. Dit trekt de aandacht van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Energieanalist Bryan Woodman (Matt Damon) krijgt van prins Nasir een aanbieding om te helpen bij het verwezenlijken van zijn hervormings ideeën. Dit is een enorme kans voor Woodman.Bob Barnes (George Clooney) is een CIA-veteraan. Tijdens zijn laatste missie is een Stinger-raket in handen gevallen van een mysterieuze Egyptenaar met blauwe ogen.Op de energievelden werken veel migranten. Wasim en zijn vriend Farooq zijn ontslagen door Connex en vinden hun heil in de plaatselijke Islamitische school. Ze worden onder de hoede genomen van een charismatische en gevaarlijke recruiter, de Egyptenaar met de blauwe ogen....

Regie
Stephen Gaghan
Cast
Matt Damon, George Clooney, Christopher Plummer, Jeffrey Wright, Amanda Peet, Chris Cooper, Amr Waked, Peter Gerety, Kayvan Novak, Richard Lintern, Robert Foxworth, Nicky Henson, Nicholas Art, Steven Hinkle, Daisy Tormé.
Budget
$ 50.000.000
Opbrengst
$ 94.000.000
Release
23.11.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Stephen Gaghan | Cast: George Clooney (Robert Barnes), Matt Damon (Bryan Woodman), Jeffrey White (Bennett Holiday), Alexander Siddig (Prince Nasir Al-Subaai), Christopher Plummer (Dean Whiting) e.a. | Speelduur: 126 minuten

George Clooney staat, drie dagen voor de Oscaruitreikingen, volop in de belangstelling met twee nominaties voor zijn eigen persoontje: een voor de regie van het veelgeprezen Good Night, and Good Luck, en een voor zijn ‘bijrol’ in Syriana. ‘Bijrol’ tussen aanhalingstekens, want in Stephen Gaghans labyrinteske film over de machinaties van geld, macht en olie is geen sprake van hoofd- en bijrollen. Syriana gunt ons een kijkje achter de schermen van maatschappijen die meedogenloos achter snel slinkende oliebronnen aanjagen, emiraten die toevallig op die bronnen zitten en al dan niet een obstakel vormen, en een inlichtendienst die de vuile klusjes voor de oliegiganten opknapt. De personages vormen slechts radertjes in het geheel. Good Night, and Good Luck en Syriana zijn allebei politiek relevante films, maar waar de eerste liet zien hoe één helder denkend individu met een geweten een verschil kan maken, is ‘een verschil maken’ in Gaghans film niet aan de orde. Het spel meespelen is het enige dat telt.

De complexiteit van het politiek-economische raderwerk blijft voelbaar, doordat er geen poging wordt gedaan om het in een verhaal van twee uur te vatten. We maken kennis met een handvol personages en volgen ieder van hen, maar van meeleven is geen sprake, en aan het einde van de film is er geen afronding; het rad draait immers altijd door. Clooney (met dikke kop en volle baard) speelt CIA-agent Bob Barnes, die een lange staat van dienst heeft als inlichtingenofficier in het Midden-Oosten, maar allang geen weet meer heeft van het werkelijke doel van zijn opdrachten. Barnes maakt zich zorgen over een Amerikaanse raketwerper die bij een transactie is verdwenen in de handen van een schimmige derde partij, maar dat zal zijn bazen een worst wezen. Hun prioriteit ligt bij het omleggen van ene prins Nasir Al-Subaai, die – niet toevallig – zojuist heeft besloten een felbegeerde aardgasconcessie aan de Amerikaanse maatschappij Connex te onthouden, ten gunste van de Chinezen. De progressief ingestelde prins laat zich adviseren door financieel analist Bryan Woodman, die hem haarfijn uitlegt hoe het Westen de elite in oliestaatjes als de zijne zoethoudt met enorme bakken geld, om ongestoord hun natuurlijke kapitaal te kunnen plunderen. Woodman op zijn beurt is een doorsnee burger, die valt voor het grote geld nadat… et cetera, et cetera.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Syriana Nieuwsberichten

Laatste reacties

johnwayne

"...[quote=Tarkus]Heb de film opnieuw bekeken, en vond hem nu nog slechter dan de eerste keer dat ik hem......"

VLT

"...Slappe kost. niemand steekt er bovenuit, een boeiend verhaal met boeiende personages mag je hier ni......"

Amazon62

"...[quote=Breug]Leuk dat je het einde er even bijzet kwartje. Iedereen heeft vast al de film gezien hie......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Syriana

acties