Koktebel (2003)

Sometimes it's necessary to walk 1000 kilometers to find someone that's close to you.

6,7 details

  • 100 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Rusland
100 Min Rusland

Na de dood van zijn vrouw raakt een ingenieur aan de drank en verliest hij zijn baan. Daarna besluit hij met zijn elf-jarige zoon van Moskou naar het huis van zijn zus in Koktebel aan de Zwarte Zee te reizen. Het is een reis van ruim 1600 kilometer. Zonder geld of enige vorm van transport, dwalen ze op goede hoop door de uitgestrekte landschappen.

Alt titel
Roads To Koktebel
Regie
Boris Khlebnikov
Aleksei Popogrebsky
Cast
Igor Csernyevics, Aleksandr Ilyin, Yevgeni Syty, Gleb Puskepalis, Agrippina Steklova, Vera Sandrykina, Anna Frolovtseva, Vladimir Kucherenko.
Release
25.09.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Boris Khlebnikov en Aleksei Popogrebsky | Cast: Gleb Puskepalis (de zoon), Igor Csernyevics (de vader), Vera Sandrykina (Tania), Vladimir Kucherenko (Mikhael) e.a. | Duur: 100 min.

Denkend aan Rusland zie ik wouden en bossen, traag door oneindig landschap gaan. Ik zie toendra’s levenloos de permafrost trotseren. Bontmutsen bewonen roestige dorpjes en melancholie stroomt door de straten. De natie laaft zich aan aardolie, de burger aan wodka. Hoe poëtisch het ook klinkt, het is eigenlijk niet veel meer dan een stereotypering van het veelzijdige Rusland. In de Russische film Roads to Koktebel wordt geen poging gedaan om dit beeld te weerleggen. Sterker nog, de film bevestigt het en omarmt het met toegewijde gretigheid. Kleurloze omgevingen vormen het decor van een minimalistisch verhaal over een aan lager wal geraakte vader die samen met zijn elfjarige zoon op weg is naar Koktebel, een stadje aan de noordkust van de Zwarte Zee, op de Krim.

De film opent met een shot waarin het beeld lange tijd zwart blijft. Langzaam wordt de verlichtingsterkte opgeschroefd en valt er iets te zien: een grote afvoerpijp onder een spoorbaan. Hieruit klauteren de vader en de zoon; hiervandaan begint hun tocht. Althans, binnen de tijdsspanne van de film, want we weten niet hoe lang ze al op weg zijn. De film laat dat in het midden, want het gaat om het eindpunt van de reis en niet om het begin. In roadmovies is het juist zaak om het verleden achter te laten. De personages maken een psychologische ontwikkeling door die parallel loopt met de fysieke reis van A naar B.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Koktebel

acties