Helaas niet van hetzelfde niveau als bijvoorbeeld Spirited Away, maar nog steeds een aanrader voor iedereen die ware verbeeldingskracht weet te waarderen
play

7,8 details

  • 119 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Japan

Sophie is achttien en werkt zich te pletter in de hoedenwinkel die haar vader ooit bezat. Op een uitje naar de stad loopt Sophie de mysterieuze tovenaar Howl tegen het lijf. Howl is verschrikkelijk knap maar wanneer de jaloerse Heks van Verspilling hen samen ziet besluit ze Sophie te vervloeken. Sophie wordt in een klap 72 jaar ouder en om haar geheim te bewaren vlucht ze naar Howl's kasteel. Die herkent haar niet en neemt Sophie aan als huishoudster. Al snel zet de oude Sophie het kasteel op stelten.

Alt titel
Hauru no Ugoku Shiro
Regie
Hayao Miyazaki
Cast
Christian Bale, Emily Mortimer, Blythe Danner, Ryunosuke Kamiki, Lauren Bacall, Yo Oizumi, Jean Simmons, Tatsuya Gashuin, Takuya Kimura, Akio Ôtsuka, Chieko Baisho, Akihiro Miwa, Haruko Kato, Mitsunori Isaki, Daijiro Harada.
Budget
$ 24.000.000
Opbrengst
$ 234.710.455
Release
19.11.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Hayao Miyazaki | Voicecast: Chieko Baisho (Sophie), Takuya Kimura (Howl), Akihiro Miwa (Witch of the Waste), Tatsuya Gashuin (Calcifer), Ryunosuke Kamiki (Markl), e.a. | Speelduur: 119 min.

(Deze recensie van Howl's Moving Castle verscheen eerder op FilmTotaal.nl als onderdeel van de verslaggeving van het IFFR 2005.)

Binnen het gebied van de Japanse animatiefilm of ‘anime’ bestaat een enorme verscheidenheid aan genres, en een duizelingwekkend verschil in kwaliteit. Terwijl Foxkids dagelijks jeugdige kijkbuisverslaafden bombardeert met de zoveelste ongeïnspireerde Pokémon-kloon, worden de films van de gerenommeerde Studio Ghibli vertoond op prestigieuze filmfestivals. Het Rotterdams filmfestival sluit dit jaar zelfs af met de nieuwste film van Hayao Miyazaki, de ongekroonde koning van het Ghibli-label. Zeker sinds het immense artistieke en commerciële succes van zijn twee vorige films, Princess Mononoke en Spirited Away, geldt Miyazaki als een grootmeester binnen de anime-wereld, en terecht. Vooral Spirited Away is een absolute klassieker: een sprookje dat zoveel warmte, inventiviteit en betovering biedt, dat je er donder op kunt zeggen dat de film ook in komende generaties nog vele harten zal veroveren. Howl’s Moving Castle, een bewerking van het gelijknamige boek van de Britse fantasy-schrijfster Diana Wynne Jones, zal die klassieke status niet bereiken. Hoewel ook in deze film de rijkdom van Miyazaki’s fantasie weer duidelijk wordt, is het verhaal nogal onsamenhangend en ontbreekt de emotionele trefzekerheid van zijn vorige twee films.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Howl's Moving Castle Nieuwsberichten

Laatste reacties

Jellinek

"...8/10 Prachtige plaatjes, goed uitgewerkte karakters. Het verhaal sprak me echter wat minder aan d......"

MRDammann

"...[quote=chewy]meschien is het voor jouw de beste anime , maar voor mij is dat bleach en naruto en ava......"

chewy

"...[quote=mootje1995]Prachtige film! Zeker een aanrader. Ik denk dat het zelfs de beste anime film is......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Howl's Moving Castle

acties