Recensie

Howl's Moving Castle (2004)

Helaas niet van hetzelfde niveau als bijvoorbeeld Spirited Away, maar nog steeds een aanrader voor iedereen die ware verbeeldingskracht weet te waarderen

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kenji Stamet om 10:18 in RECENSIES
Howl's Moving Castle poster
Regie: Hayao Miyazaki | Voicecast: Chieko Baisho (Sophie), Takuya Kimura (Howl), Akihiro Miwa (Witch of the Waste), Tatsuya Gashuin (Calcifer), Ryunosuke Kamiki (Markl), e.a. | Speelduur: 119 min.

(Deze recensie van Howl's Moving Castle verscheen eerder op FilmTotaal.nl als onderdeel van de verslaggeving van het IFFR 2005.)

Binnen het gebied van de Japanse animatiefilm of ‘anime’ bestaat een enorme verscheidenheid aan genres, en een duizelingwekkend verschil in kwaliteit. Terwijl Foxkids dagelijks jeugdige kijkbuisverslaafden bombardeert met de zoveelste ongeïnspireerde Pokémon-kloon, worden de films van de gerenommeerde Studio Ghibli vertoond op prestigieuze filmfestivals. Het Rotterdams filmfestival sluit dit jaar zelfs af met de nieuwste film van Hayao Miyazaki, de ongekroonde koning van het Ghibli-label. Zeker sinds het immense artistieke en commerciële succes van zijn twee vorige films, Princess Mononoke en Spirited Away, geldt Miyazaki als een grootmeester binnen de anime-wereld, en terecht. Vooral Spirited Away is een absolute klassieker: een sprookje dat zoveel warmte, inventiviteit en betovering biedt, dat je er donder op kunt zeggen dat de film ook in komende generaties nog vele harten zal veroveren. Howl’s Moving Castle, een bewerking van het gelijknamige boek van de Britse fantasy-schrijfster Diana Wynne Jones, zal die klassieke status niet bereiken. Hoewel ook in deze film de rijkdom van Miyazaki’s fantasie weer duidelijk wordt, is het verhaal nogal onsamenhangend en ontbreekt de emotionele trefzekerheid van zijn vorige twee films.

Howl’s Moving Castle speelt zich af in een denkbeeldig Midden-Europees koninkrijk aan het begin van de 20ste eeuw, een sprookjesvariant op Oostenrijk-Hongarije. De werelden van magie en industrie zijn nog met elkaar verweven: terwijl mensen zich al verplaatsen per stoomtrein en vliegmachine, houdt de raadselachtige tovenaar Howl zich verborgen in zijn wandelende ‘kasteel’ temidden van de mistige bergen. Dat kasteel is een waar kunststukje van Miyazaki: een reusachtig, pulserend samenraapsel van metaal en hout, bijeengehouden en voortbewogen door een demonische kracht.
Het bedeesde jonge naaistertje Sophie komt per toeval in aanraking met Howl zelf, en wordt daarom door zijn vijand, de ‘Witch of the Waste’, omgetoverd tot een stokoud vrouwtje. Om de betovering te verbreken gaat ze in haar nieuwe, krakkemikkige gedaante op weg naar de bergen: om Howl te vinden, of een andere magiër die haar betovering kan verbreken.

Als oud besje komt Sophie erachter dat het lijf weliswaar niet meer meewerkt, maar ook dat ze ineens een stuk evenwichtiger is geworden en zich over weinig dingen meer verbaast. Ze vindt het kasteel van Howl en maakt zich binnen de kortste keren onmisbaar als huishoudster. Samen met het jongetje Markl en de vuurdemon Calcifer vormt ze de entourage van de charmante maar grillige Howl, die er ’s nachts op uittrekt om de oprukkende oorlog in de regio het hoofd te bieden. Beetje bij beetje komt Sophie erachter welke magische krachten er werkzaam zijn in het koninkrijk, en wat het verbond tussen Howl en Calcifer inhoudt. En zoals altijd bij Miyazaki is vrijwel niemand wie hij op het eerste gezicht lijkt.

Een ander vast ingrediënt in iedere Miyazaki-film zijn de wonderlijke en vaak grappige bijfiguren, en ook in Howl’s Moving Castle vormen de vele ‘sidekicks’ de krenten in de pap. Absolute uitschieter is Calcifer; de machtige demon die zich gereduceerd ziet tot gezellig haardvuurtje is hilarisch en aandoenlijk tegelijk. Maar het contrast met de hoofdfiguren is groot. Vooral Howl blijft een schetsmatige figuur die niet echt tot leven komt, ook al wordt hij voorzien van een complex achtergrondverhaal. Waarom hij zich de oorlog zo aantrekt, en wat dit alles te maken heeft met zijn monsterlijke kant, blijft duister. Er zitten veel elementen en personages in de film die niet echt uitgewerkt worden, en het verhaal er gaandeweg alleen maar onduidelijker op maken. Natuurlijk zat de sprookjeswereld van Spirited Away ook vol mysteries die niet werden verklaard, maar die leek tenminste te gehoorzamen aan een eigen logica, hoe obscuur ook. Howl’s Moving Castle wordt naar het einde toe eigenlijk vooral steeds onlogischer. Een heleboel zaken zullen voor mensen die het boek gelezen hebben vermoedelijk wel te duiden zijn, maar wie zonder voorkennis deze film bekijkt zal zich na afloop even op het hoofd krabben.

Dit alles neemt niet weg dat ook deze ‘mindere’ Miyazaki nog altijd meer de moeite waard is dan 99 procent van wat bijvoorbeeld Disney de laatste tien jaar heeft uitgepoept. Zijn werelden bezitten een schilderachtige kwaliteit waardoor je zou willen dat je er eindeloos in kon rondlopen, en hij verstaat de kunst om zijn personages door middel van één treffend gebaar tot leven te wekken. Howl’s Moving Castle is bepaald geen meesterwerk, maar het werk van Hayao Miyazaki hoort zonder meer thuis op ’s werelds grote filmfestivals.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Symn

Avatar

Ik snap echt geen reet van deze review.

pronkarie

Avatar

Mensen mensen ik heb deze film voor het 1st gezien ECHt ben er HELMAALverliefd op ik wil er ook gelijk wonen man en die Howl is zo gaaf haha maar wat zijn alle tietels van de film echt ik ben verkocht :)

Papigiulio

Avatar

Peter "een van de dingen die ik altijd erg kan waarderen zijn de in mijn ogen enorm grappige wezentjes die her en der opduiken in Ghibli-films. vooral omdat ze erg eenvoudig getekend zijn, maar met de juiste bewegingen en uitdrukkingen zijn ze vaak wel precies raak.

afbeelding

het duo rechtsboven vind ik bijvoorbeeld helemaal geniaal. hoe die twee communiceren om samen voort te bewegen, en dan ook de manier waarop dat in de film wordt verwerkt is geweldig (niet volop in de aandacht, maar vaak ergens zijdelings achterin in beeld). als ik die twee zie is mijn dag alweer helemaal goed. :)"


Jaaah helemaal geweldig, ook die zwarte spinnetjes, god knows hoe die krengen heten. Je ziet ze soms ook in meerdere films opduiken, ze kwamen ook in My neighbour Totoro voor namelijk.

Voor de rest, zoals Celeste al aangaf, het hele sfeertje gewoon. Elke Ghibli film sleept je z onwijs mee, alhoewel ik My Neighbour Totoro toch wel iets kinderlijker vond. SpiritedAway en Castle of Laputa zijn nog steeds mijn 2 favorieten. Alhoewel Lupin 3 ook in de buurt komt, met die grappige characters en animaties :p

MovieInsider

Avatar

In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen vond ik Howl's Moving Castle niet onderdoen voor andere Ghibli-meesterwerken.

Overigens net voor het eerst naar My Neighbor Totoro gekeken en dat moet toch echt de schattigste film ooit gemaakt zijn. Verrukkelijke animatie. Ik werd er ook weer aan herinnert waarom Myazaki zo'n briljant cineast is: hij weet als geen ander de fantasie en belevingswereld van kinderen zo treffend te schetsen. Daar kan Disney nog een puntje aan zuigen.

Celeste

Avatar

Oh, man... Na die film kwam ik helemaal rozig, fuzzy, bedwelmd en blij de zaal uit lopen. Wat een prachtige 'wereld' en geweldige personages zitten in Howl's Moving Castle..! Ik had meteen heimwee naar Sophie, Calcifer en die oude hond.

Sommige mensen zeggen dat ze vanaf het midden van de film moeite hebben de verhaallijn te volgen. Ik kan van tevoren vertellen dat er 1 korte droom in voorkomt en verder dat gedaanteveranderingen van Sophie te maken hebben met haar mate van zelfvertrouwen op zo'n moment. Met deze dingen in gedachten en verder met een open mind zal deze film je zeker niet tegenvallen.

Ik heb Spirited Away nog niet gezien. Als ik zo naar andere mensen hun waardering van die film kijk ben ik blij dat ik deze eerst heb gezien, want SA zou nòg beter zijn dan HMC. Mmm... kan niet wachten!

Peter

Avatar

AlwaysACritic "kan toch niet helemaal begrijpen waarom velen dit als meesterwerken omschrijven"

een van de dingen die ik altijd erg kan waarderen zijn de in mijn ogen enorm grappige wezentjes die her en der opduiken in Ghibli-films. vooral omdat ze erg eenvoudig getekend zijn, maar met de juiste bewegingen en uitdrukkingen zijn ze vaak wel precies raak.

afbeelding

het duo rechtsboven vind ik bijvoorbeeld helemaal geniaal. hoe die twee communiceren om samen voort te bewegen, en dan ook de manier waarop dat in de film wordt verwerkt is geweldig (niet volop in de aandacht, maar vaak ergens zijdelings achterin in beeld). als ik die twee zie is mijn dag alweer helemaal goed. :)

AlwaysACritic

Avatar

Ik weet niet of ik de enige ben die er zo over denkt, maar ik vind al die Ghibli films nogal op elkaar lijken. Alle respect voor Miyazaki, maar het lijkt net alsof hij hetzelfde script telkens ietwat wijzigt en er gewoon een andere visualisatie aan geeft. Hou zelf erg veel van Manga en Anime, maar kan toch niet helemaal begrijpen waarom velen dit als meesterwerken omschrijven.

PUMA

Avatar

Ik vond hem een stuk minder dan spirited away, het is wel een goeie film maar als je hem gaat vergelijken...

riet

Avatar

Spirited Away heb ik gezien, vond ik fantastisch. Allemaal volwassenen in de bioscoop, iedereen was stil, werd meegenomen in het verhaal. Heb ook de DVD gekocht.
Howl's Moving Castle vond ik inderdaad iets minder, sommige dingen waren niet helemaal duidelijk waardoor je met vragen bleef zitten die dan weer afleidden van het verhaal. Niettemin: ook zeer de moeite waard!

Metsada

Avatar

Meestal zijn de onbekendere films lastig te vinden om te downloaden (en dat geld ook voor kopen, heb geen problemen met beide :) )

Marlous

Avatar

Ik heb een trailer in de bios gezien en dit trok mij dus helemaal niet...
Mooie recensie, maar niet voor mij..........

Sokolsky

Avatar

Metsada "en downloaden kan je ook al wel vergeten..."

w'rom?

Movieholic

Avatar

Metsada "lijkt me dus prachtig, het nadeel is dat deze films nooit in mijn plaatselijke kut videotheek te krijgen zijn en downloaden kan je ook al wel vergeten..."


blind kopen is mijn oplossing, werkt perfect! ;)

Metsada

Avatar

Lijkt me dus prachtig, het nadeel is dat deze films nooit in mijn plaatselijke kut videotheek te krijgen zijn en downloaden kan je ook al wel vergeten...

Howl's Moving Castle

acties