Belle de jour

Belle de jour (1967)

Reviews (3)

Bongwater

Avatar

Het is "Cet obscur objet du désir", maar dat mag de pret niet drukken. Inderdaad ook niet mis. Het is lastig om een lijn in het werk van Bunuel te trekken, op het absurdistische en het surrealisme na dan. Mijn persoonlijke favoriet is nog steeds "Le charme discret de la bourgeoisie" maar jammer genoeg zie je dit soort films zelden of nooit op tv. Reden te meer om nog eens naar filmhuis of filmmuseum te gaan, heb je gelijk ook geen last van die stomme reclameblokken.

Woordsmid

Avatar

Persoonlijk vind ik dit een van de mindere Bunuel-films. Het lijkt wel of hij zich een beetje inhoudt. Zijn laatste film, Cet object obscur du desir (spelfouten voorbehouden) mag niemand missen. En het allerbeste werk van Bunuel vind ik nog altijd zijn autobiografie, "Mijn laatste snik". Niet meer in druk, geloof ik. Als je geinteresseerd bent in surrealisme en zwarte humor is dit een absolute aanrader. Hij vertelt over zijn vriendschappen met Dali, Charles Chaplin, zijn belevenissen in Mexico, de dichter Lorca, zijn obsessies, noem maar op.

Bongwater

Avatar

De meester van het surrealisme in een van zijn meer toegankelijke films. Deneuve schittert hier als hobbyhoer en de film zit als vanouds vol symboliek (de bloedvlek op de handdoek, de doos van de chinees, ...) en mysterie, maar volgens zijn goede vriend en collega Salvador Dali is dat juist waar mensen van houden en DAAROM houden ze ook van zijn schilderijen. Ya, rrrright !
Niettemin zeer genietbaar en ook al istie niet zo expliciet, er hangt in deze film meer sex in de lucht dan in alle bordelen op de Wallen samen.
Tip : bekijk ook eens "Un Chien Andalou" van Bunuel, een klein meesterwerkje uit 1929 (!) Duurt maar 16 min en is makkelijk te downloaden op een of andere p2p.
Ooit gezien als voorprogramma van David Bowie. Een band kan zich geen beter voorprogramma wensen !