Sophie Scholl - Die letzten Tage (2005)

In 1943, one young woman stood up to the Nazis, her courage made her a legend, this is her story . . .

De strijd die wordt geleverd tussen het vrije denken en het totalitarisme, tussen de rede en de waanzin, het individu en de massa, mondt uit in een aangrijpend einde.
play

7,4 details

  • 120 Min
  • Biografie
  • Misdaad
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Duitsland

Lente, 1943. De Duitsers verliezen de slag bij Stalingrad en in Duitsland zelf gaan voorzichtig anti-Hitler stemmen op. Sophie Scholl en haar broer Hans, studenten, delen pamfletten uit in de universiteit van München als ze worden gearresteerd door de Gestapo. Er volgt een lange reeks van ondervragingen, onder meer door Gestapo-officier Mohr, die steeds meer onder de indruk raakt van Sophie. Er zal echter een wonder nodig zijn om Sophie en haar broer van de doodstraf te redden.

Regie
Marc Rothemund
Cast
André Hennicke, Julia Jentsch, Gerald Alexander Held, Maria Hofstätter, Johanna Gastdorf, Florian Stetter, Fabian Hinrichs, Petra Kelling, Maximilian Brückner, Klaus Händl, Jörg Hube, Wolfgang Pregler, Lilli Jung, Franz Staber, Johannes Suhm.
Release
13.02.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Marc Rothemund | Cast: Julia Jentsch (Sophie Magdalena Scholl), Fabian Hinrichs (Hans Scholl), Gerald Alexander Held (Robert Mohr), Johanna Gastdorf (Else Gebel), André Hennicke (Richter Dr. Roland Freisler), e.a. | Speelduur: 117min.

De Duitsers leveren op filmgebied soms prachtige werkjes af en helemaal als het om het verwerken van hun oorlogsverleden gaat. Werden we vorige jaar nog verrast door het indrukwekkende verslag van Hitler’s laatste dagen in Der Untergang, nu komen onze Oosterburen wederom met een uitstekende en aangrijpende film die zich afspeelt tijdens de 2e wereldoorlog. Sophie Scholl gaat over de laatste dagen van Sophie, een jonge studente en lid van Die Weisse Rose – de verzetsbeweging die zich tegen Hitler’s Derde Rijk keerde. Geheel terecht hebben regisseur Marc Rothemund en actrice Julia Jentsch al een prijs in ontvangst mogen nemen op het Internationale Filmfestival in Berlijn. Op een uiterst wrange manier zou je bijna kunnen zeggen dat de oorlog toch nog ergens goed voor is geweest.

München 1943. Duitsland lijdt zware verliezen aan het Oostfront. Een groep studenten richt de verzetsgroep Die Weisse Rose op. Door middel van passief verzet (o.a. het verspreiden van pamfletten met anti-nazistische betogen) strijden ze tegen het heersende nazi-bewind. Op 18 februari 1943 worden twee leden, Sophie en Hans Scholl, gearresteerd op verdenking van het verspreiden van folders op hun universiteit. De dagen daarna wordt Sophie verhoord door Gestapo-officier Robert Mohr. Aanvankelijk weet ze nog vol te houden dat ze onschuldig is, maar langzaamaan stapelt het belastende bewijsmateriaal zich op. Sophie ziet zich genoodzaakt schuld te bekennen om zo, in een laatste desperate poging, haar broer en de rest van de beweging buiten schot te houden…

videotrailers & clips

Laatste reacties

benjamin

"...Belangrijk onderwerp maar helaas geen grootse film...."

CASINO

"...Indrukwekkende film.. met zeer sterk acteerwerk van dat meisje.. indrukwekkend eind ook.. al zie......"

Jeki

"...Wederom een goede film op de belg...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Sophie Scholl - Die letzten Tage

acties