Flightplan

Flightplan (2005)

If Someone Took Everything You Live For... How Far Would You Go To Get It Back?

Overtuigend spel van Jodie Foster, maar bevat een bespottelijke finale.
play

5,9 details

  • 98 Min
  • Actie
  • Mystery
  • Thriller
  • Drama
  • Verenigde Staten
98 Min Verenigde Staten

De jonge weduwe Kyle Prat (Jodie Foster) raakt tijdens een vliegreis van Berlijn naar New York haar zesjarige dochtertje Julia kwijt. Het meisje lijkt spoorloos verdwenen en Kyle's frustratie groeit alleen maar wanneer niemand haar lijkt te willen geloven. Niemand van de overige passagiers of de crew heeft Kyle met Julia aan boord zien komen. Piloot Rich (Sean Bean) en politieman Carson (Peter Sarsgaard) willen haar wel geloven, maar alles wijst erop dat Kyle in haar eentje aan boord is gekomen. Door de twijfel en paranoia van iedereen om haar heen staat Kyle er helemaal alleen voor. Ze begint zelfs te geloven dat het grote verdriet over de plotselinge dood van haar man haar geestelijk in de war heeft gemaakt.

Regie
Robert Schwentke
Cast
Sean Bean, Erika Christensen, Jodie Foster, Judith Scott, Peter Sarsgaard, Michael Irby, Kate Beahan, Forrest Landis, Shane Edelman, Brent Sexton, Assaf Cohen, Mary Gallagher, Haley Ramm, Jana Kolesarova, Marlene Lawston.
Budget
$ 55.000.000
Opbrengst
$ 223.387.299
Release
23.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Robert Schwentke | Cast: Jodie Foster (Kyle), Peter Sarsgaard (Carson), Sean Bean (Captain Rich), Marlene Lawstone (Julia), Kate Beahan (Stephanie) e.a. | Speelduur: 98 min.

Wat moeten de producenten van Flightplan een gat in de lucht hebben gesprongen bij het nieuws dat Jodie Foster aan boord van het project kwam. Hoe verkoop je immers een met ernst geschreven script vol gaten en onwaarschijnlijkheden zonder dat de kijker het direct doorheeft? De tweevoudig Oscarwinnares met het strenge en tegelijkertijd breekbare uiterlijk en de indringende blauwe ogen biedt uitkomst.

Het team achter Flightplan weet het donders goed: als je Foster snotterend door een kil Berlijn laat lopen, op weg om haar echtgenoot te identificeren in een mortuarium, geloof je haar direct. De sombere pianotonen van James Horner en de mistroostige setting helpen natuurlijk een handje, maar wedden dat het met een pruilende Georgina Verbaan niet had gewerkt? Foster helpt wel vaker een matig script met haar aanwezigheid, zoals het vergelijkbare Panic Room en het weeïge Contact. In interviews geeft ze regelmatig een veilig antwoord op de vraag wat haar zo aansprak in het scenario. “Het gaat over een sterke vrouw.” We mogen haar dankbaar zijn, want Foster kan al reden genoeg zijn een bioscoopkaartje te kopen. Haar personage is amper enkele minuten in beeld en haar emoties zijn al haast tastbaar. Nogmaals, Flightplan heeft het nodig.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Flightplan Nieuwsberichten