Recensie

Flightplan (2005)

Overtuigend spel van Jodie Foster, maar bevat een bespottelijke finale.

door Gudo Tienhoven om 13:07 in RECENSIES
Flightplan poster
Regie: Robert Schwentke | Cast: Jodie Foster (Kyle), Peter Sarsgaard (Carson), Sean Bean (Captain Rich), Marlene Lawstone (Julia), Kate Beahan (Stephanie) e.a. | Speelduur: 98 min.

Wat moeten de producenten van Flightplan een gat in de lucht hebben gesprongen bij het nieuws dat Jodie Foster aan boord van het project kwam. Hoe verkoop je immers een met ernst geschreven script vol gaten en onwaarschijnlijkheden zonder dat de kijker het direct doorheeft? De tweevoudig Oscarwinnares met het strenge en tegelijkertijd breekbare uiterlijk en de indringende blauwe ogen biedt uitkomst.

Het team achter Flightplan weet het donders goed: als je Foster snotterend door een kil Berlijn laat lopen, op weg om haar echtgenoot te identificeren in een mortuarium, geloof je haar direct. De sombere pianotonen van James Horner en de mistroostige setting helpen natuurlijk een handje, maar wedden dat het met een pruilende Georgina Verbaan niet had gewerkt? Foster helpt wel vaker een matig script met haar aanwezigheid, zoals het vergelijkbare Panic Room en het weeïge Contact. In interviews geeft ze regelmatig een veilig antwoord op de vraag wat haar zo aansprak in het scenario. “Het gaat over een sterke vrouw.” We mogen haar dankbaar zijn, want Foster kan al reden genoeg zijn een bioscoopkaartje te kopen. Haar personage is amper enkele minuten in beeld en haar emoties zijn al haast tastbaar. Nogmaals, Flightplan heeft het nodig.

Na de sterke openingsbeelden verplaatst het verhaal zich snel naar de andere attractie die de film te bieden heeft: een hypermoderne, twee verdiepingen tellende jumbojet. De rouwende Kyle stapt er niet alleen met haar dochtertje Julia aan boord, maar ook met haar overleden man die in een grafkist meevliegt om in New York begraven te worden. Belangrijk detail: Kyle is zelf een van de ontwerpers van het futuristische vliegtuig. Wanneer ze uit een hazenslaapje ontwaakt en ontdekt dat haar dochter ineens spoorloos is, grijpt ze al snel naar dit gegeven. Is er iemand aan boord die haar wil afpersen of schuilt er iets anders achter de verdwijning? Verdacht is in ieder geval dat ze niet in alle ruimtes wordt toegelaten. Want het is dan wel een dubbeldekker, echt ver kan Julia natuurlijk nooit zijn. Kyle, die bekend is met alle hoekjes en gaatjes en precies weet welke draadjes en knopjes waar voor dienen, gaat zelf op onderzoek.

Wanneer de kapitein, gespeeld door Sean Bean (die je op voorhand niet hoort te vertrouwen), na enkele telefoontjes met het verpletterende nieuws komt dat Julia nooit kan hebben ingecheckt omdat ze al geruime tijd overleden is, slaan bij Kyle de stoppen door. We zijn dan inmiddels beland in een fase die doet denken aan het vorig jaar uitgebrachte The Forgotten: zou ze misschien knettergek zijn? Net als in die film wordt moederliefde hier gezien als het sterkste goed en dus geeft ze nimmer toe. Een veel interessantere vraag is eigenlijk of we het antwoord wel willen weten. Uiteraard luidt dat antwoord ‘ja’, maar van de onwetendheid moet genoten worden. Dat de uitkomst teleurstelt staat bij een beetje filmkijker echter al lang vast. Tijdens de twijfelfase is iedereen, inclusief het hoofdpersonage, verdacht en kun je als publiek gaan zoeken naar aanwijzingen. De finale is inderdaad bespottelijk, al volgt de koude douche pas na de aftiteling.

Het is de verdienste van Foster’s overtuigende spel dat de teleurstelling en het enorme gebrek aan logica pas later voelbaar worden. Hoe Kyle ook daadwerkelijk in elkaar steekt, je gunt haar toch haar dochtertje terug. Echter, met iedere stap huiswaarts groeit het besef dat je bent belazerd. Dat Jodie Foster een neus heeft voor sterke rollen weten we, nu moet die fraaie neus weer gaan leiden tot sterke films. Of wordt het misschien toch tijd voor heel wat anders, een femme fatale wellicht? Dat zijn ook sterke vrouwen.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Planethugo

Avatar

Hmmm gek, ik vond het een erg goede film. Dat het niet allemaal even logisch is neem ik maar op de koop toe. Ik heb in ieder geval van begin tot eind met spanning gekeken. Lange tijd geleden een popcornfilm gezien die me dat gevoel gaf. Daarom zou ik de film minstens 4 sterren geven, misschien zelfs 4.5 in zijn genre

ohja en Sean Bean is nu eens een keer wél te vertrouwen :P

Sauron

Avatar

Sean Bean is de bom! Daarvoor wil ik die film wel zien:P Maar ik vond bij de trailer al de rol van Jodie erg lijken op die van Forgotten,.. Kwam over als dezelfde film op een andere setting. Forgotten vond ik trouwens aardig ruk, verwacht hier ook niet veel van.

laguitara

Avatar

Yep, het lijkt mij ook dat hij veel weg heeft van forgotten die ik trouwens wel goed vond.
Zal deze dus ook gaan kijken en zeker ook om Foster.

Planethugo

Avatar

Mwa de film lijkt eigenlijk totaal niet op the forgotten, zo een idee had ik op een gegeven moment ook maar dat was maar even, gelukkig maar want die film vond ik niet zo veel

webster

Avatar

Ik vond het ook een ook een goede en spannende film. Als je er achteraf over gaat nadenken kloppen er misschien wat dingen niet, maar daar had ik tijdens het kijken van de film totaal geen last van. Jodie Foster is wederom erg goed (wat is er mis met Panic Room en vooral Contact???)

Heb nu al 2 zeer negatieve recensies gelezen, maar kan me daar echt niet in vinden. Wellicht lezen we over 2 jaar dat de film onterecht veel kritiek kreeg... (zal niet de eerste keer zijn).

jaimyluc

Avatar

Ik het de film net gekeken.. iedereen had het erover van ooooooeee die wil ik zien!! en ik had dat ook wel maar toch had ik er meer van verwacht ... hij is wel super leuk om te kijken ik vond alleen dat het zoeken lang duurt.....

MrMister

Avatar

Totally goede film goed verhaal alleen vind ik dat het einde te slecht is uitgewerkt. anderhalf uur is voor zo'n film voor mij een beetje te weinig.

Verder nix op te merken great movieSmiley face

Symb-watcher

Avatar

Ondanks de kritiekpunten lijkt me dit toch een leuke en spannende film. Ik vond Jodi Foster in panic room al erg goed dus ik ben ook wel benieuwd hoe ze t in deze film doet.

Dit wordt echter wel gewoon een dvd'tje om eens lekker savonds voor te gaan zitten ;)

shahrzad

Avatar

Heb het een paar dagen geleden gezien, goede film alleen

[/spoiler]
dsa

shahrzad

Avatar

Sorry, mensen ik weet niet hoe de spoiler knop werkt dus,

S P O I L E R

dat stuk waar zij wordt opgepakt en iedereen in het vliegtuig begint te klappen vind ik echt niet kunnen, en de " terorristen" zijn ongeloofwaardig. Het is vanaf het begin duidelijk dat zij niet de oorzaak zijn.

Edit JB - Spoilertags toegevoegd

Rizzo

Avatar

Het verhaal was verre van aannemelijk en de wendingen/ontknopingen niet erg verrassend. Judie Foster maakt natuurlijk wel weer wat goed.

Maarja, iedereen die ooit eens in een vliegtuig gezeten heeft, moet bij deze film toch echt een flink oog dichtknijpen....

Flightplan

acties