A History of Violence (2005)

Everyone has something to hide.

David Cronenberg, de Canadese meester van de body-horror, legt in zijn nieuwste film de ingebakken gewelddadigheid van de mens bloot.
play

7,5 details

  • 96 Min
  • Actie
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
96 Min Verenigde Staten

Tom Stall (Viggo Mortensen) leidt een rustig leventje met zijn echtgenote Edie (Maria Bello) en hun twee kinderen in een kleine stad in Amerika. Een onverwacht en bloederig incident in zijn restaurant zet hem plotseling in de schijnwerpers. Hij krijgt als "held" veel aandacht in de media en dat wekt de belangstelling van een aantal beruchte criminelen. Zij menen in hem een oude gangster te herkennen, die jaren geleden spoorloos verdween, en met wie ze nog een appeltje te schillen hebben. Tom zegt niet te weten waar ze het over hebben. Als de criminelen de druk opvoeren, stijgt de spanning, ook in Toms gezin. Is hij wel de vredelievende echtgenoot en vader die zij kennen?

Regie
David Cronenberg
Cast
Viggo Mortensen, Ed Harris, William Hurt, Maria Bello, Stephen McHattie, Peter MacNeill, Greg Bryk, Aidan Devine, Ashton Holmes, Kyle Schmid, Bill MacDonald, Sumela Kay, Gerry Quigley, Deborah Drakeford, Heidi Hayes.
Budget
$ 32.000.000
Opbrengst
$ 60.740.827
Release
23.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: David Cronenberg | Cast: Viggo Mortensen (Tom Stall), Maria Bello (Edie Stall), Ed Harris (Carl Fogarty), William Hurt (Richie Cusack), Ashton Holmes (Jack Stall) e.a. | Speelduur: 96 min.

Er bestaat een lange traditie van films waarin geweld een hoofdrol krijgt toebedeeld – vaak ter vermaak, in de betere gevallen met een toegevoegde esthetische of psychologische dimensie. Filmmakers steken bloed, zweet en tranen in de minutieuze choreografie van vechtscènes, storten bakken met geld in het uitgebreid stagen van shoot-outs. En dan komt er een film als A History of Violence voorbij en besef je ineens dat vrijwel geen van die ontelbare geweldsscènes ook maar enig inzicht bood in de werkelijke aard van geweld. Wat is de bron van geweld, wat is de uitwerking ervan op het lichaam én op de psyche? Welke plek heeft fysiek geweld in onze moderne beschaving, waarin agressie zoveel mogelijk wordt gesublimeerd? De nieuwe film van David Cronenberg werpt interessante vragen op en komt wel degelijk met treffende inzichten.

Cronenberg, de Canadese meester van de body-horror, heeft een diepgeworteld besef van lichamelijkheid, dat hij als geen andere regisseur kan overbrengen op zijn publiek. Films als Videodrome en The Fly, waarin koud hard metaal op pijnlijke, gewelddadige wijze een verbintenis aangaat met zacht menselijk weefsel, confronteren de kijker op acuut voelbare wijze met het feit dat wij niets meer zijn dan uiterst kwetsbaar vlees, bloed en botten. In deze stripverfilming blijft de typische, barokke Cronenberg-beeldtaal grotendeels achterwege, maar de thematiek van het verhaal is hem op het lijf geschreven.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

A History of Violence Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...wat a-typische film die je 1 of 2 keer op het verkeerde been zet, zoals de gangsters in het begin va......"

swompie

"...[quote=Eerlijk] Toch had het 'iets' niet. Wat dat iets is weet ik zelf ook niet, maar je blijft als......"

Razor

"...[quote=Squeekz]Wat Eerlijk zegt, de film laat je met een leeg gevoel achter. [/quote] Dat dus. E......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

A History of Violence

acties