Deze actiefilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

David Cronenberg wist met deze actiethriller een van de beste boekverfilmingen te maken.

Het verfilmen van een geliefd boek kan meerdere kanten opgaan; je kan bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar het komt vaak voor dat het compleet misgaat. Daarom verdienen geslaagde boekverfilmingen wel wat meer aandacht.

Tegenwoordig zien we veel films die gebaseerd zijn op populaire stripboeken, maar veel films zijn ook bewerkingen van zogeheten 'graphic novels'. Onlangs zetten we bijvoorbeeld al de actiefilm Atomic Blonde in het zonnetje. Nu besteden we aandacht aan A History of Violence.

A History of Violence
Wanneer een paar lowlife criminelen zijn restaurant in een kleine stad proberen te beroven, vermoordt Tom Stall (Viggo Mortensen) ze allebei snel en gemakkelijk. In de berichtgeving over Toms ogenschijnlijk heldhaftige daden komt een bedreigende vreemdeling genaamd Carl Fogarty (Ed Harris) naar de stad.

Fogarty verwijst naar Tom als de lang vermiste gangster Joey Cusack uit Philadelphia. Tot schrik van zijn vrouw Edie (Maria Bello) en tienerzoon Jack (Ashton Holmes) moet Tom zijn gewelddadige verleden onder ogen zien.

Verfilming
Deze keiharde film is een bewerking van de gelijknamige graphic novel van schrijver John Wagner en illustrator Vince Locke uit 1997. Met een verfilming is het vaak nodig om elementen uit het bronmateriaal wat aan te passen of helemaal te veranderen zodat het bij meer past bij een filmscript.


Dit aanpassen of veranderen kan ook voor creatieve doeleinden zijn, wat het geval is met A History of Violence. Zo is eerste helft van de film juist heel trouw aan de bron, maar daarna gaat het een andere kant op.

Ontvangst
Gelukkig resulteerde dit juist in een fantastisch eindproduct. Het werd destijds genomineerd voor zo'n beetje alle grote filmprijzen en hoofdrolspeler Viggo Mortensen noemde het zelfs een van de beste films waar hij ooit in heeft gespeeld, misschien wel de allerbeste.


Het wordt ook gezien als een van de beste films in regisseur David Cronenbergs carrière, en dat zegt natuurlijk meer dan genoeg. De film is hier verkrijgbaar op Blu-Ray of DVD.

NieuwsFilm

meest populair