Pelikaanimies

Pelikaanimies (2004)

6,0 details

  • 90 Min
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Finland

Een pelikaan strijkt neer in Finland en raakt zo gefascineerd door mensen dat hij besluit ook een mens te worden. De pelikaan man krijgt een baantje bij het operagebouw, sluit vriendschap met twee kinderen, een jongen en een meisje, en wordt verliefd op een schattige ballerina. Wanneer de pelikaan man op dramatische wijze wordt ontmaskerd wordt hij naar de dierentuin gebracht. De kinderen helpen hem ontsnappen. De pelikaan man is alleen zo teleurgesteld in de leefwijze van de mensen dat hij zijn vrienden vaarwel zegt en weer terugkeert naar zijn leven als vogel....

Alt titel
De Pelikaan Man
Regie
Liisa Helminen
Cast
Björn Andrésen, Kari Ketonen, Roni Haarakangas, Inka Nuorgam, Jonna Järnefelt, Liisa Kuoppamäki, Tommi Raitolehto, Anu Viheriäranta, Ismo Kallio, Heikki Kinnunen, Jussi Lampi, Kristiina Elstelä, Seppo Pääkkönen, Antti Pääkkönen, Anu Komsi.
Release
16.12.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Liisa Helminen | Cast: Kari Ketonen (Pelikaanman), Roni Haarankangas (Emil), Inka Nuorgam (Elsa) e.a. | Speelduur 90 minuten

Er zijn indrukwekkender pelikaanmannen te bedenken dan de pelikaanman uit De Pelikaan Man. Met moderne motion-capture technieken zou een prachtig exemplaar tot leven gebracht kunnen worden. Laat Andy Serkis (de acteur die gestalte gaf aan zowel Gollum als King Kong) een paar weken het gedrag en de motoriek van pelikanen bestuderen, plak hem vervolgens helemaal vol met referentiebolletjes en gebruik die om zijn bewegingen om te zetten in digitale beelden. Drapeer er een pelikaansjabloon overheen en klaar is Kees.

In De Pelikaan Man gooit men het over een heel andere boeg. Acteur Kari Ketonen ziet er vrij normaal uit, flappert wat met zijn armen, schokt met zijn hoofd en dat is het dan wel zo’n beetje. De suggestie is erg mager en voor de rest worden alleen nog wat dwarrelende veertjes, vogelsporen en een schaduw van een pelikaankop ingezet om het geloof in een menselijke pelikaan te versterken. Zijn er mensen die genoegen nemen met zo’n goedkope oplossing? Heel misschien accepteren de allerkleinsten het nog wel, omdat hun realiteitsgevoel nog onderontwikkeld is en er minder middelen nodig zijn om hen om de tuin te leiden. Zij hebben misschien genoeg aan het simpele mimespel uit De Pelikaan Man, dat voor volwassenen ongetwijfeld kinderachtig zal overkomen. Het is terecht dat de Finse film uitsluitend in een Nederlandse nasynchronisatie wordt uitgebracht, want behalve volwassenen zullen ook de wat oudere kinderen De Pelikaan Man waarschijnlijk niet bijster leuk vinden.

videotrailers & clips