5,8 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Turkije
  • Duitsland
  • Griekenland
90 Min Frankrijk

Het verhaal gaat over Ayshe. Ze is geboren onder de naam Eleni en woonde in een Turks dorp in Tirebolu. Wanneer ze haar zus in 1975 verliest, het laatste lid van het familie, word ze geconfronteerd met haar verleden. Gevlucht uit Turkije toen ze 10 jaar was, waren haar broer Niko en zij getuige van de dood van hun ouders. Elini's sterke wilskracht houdt haar vervolgens in leven en ze komt terecht bij een Turkse familie die haar geadopteert. Niko daarentegen heeft de voorkeur om in een weeshuis opgenomen te worden. Vijftig jaar lang heeft Ayshe in schuldgevoelens geleefd, omdat zij haar broer Niko achter heeft gelaten. Wanneer Selma, haar "zus" uit de geadopteerde familie, komt te overlijden, komt haar verleden weer boven. In haar dorp woont tevens een achtjarig jongetje, dat ontdekt dat Ayshe en een plaatselijke vreemdeling bepaalde overeenkomsten in hun geschiedenis hebben..

Regie
Yesim Ustaoglu
Cast
Rüçhan Caliskur, Dimitris Kaberidis, Suna Selen, Oktar Durukan, Feride Karaman, Ismail Baysan, Ridvan Yagci.
Release
14.10.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Yesim Ustaoglu | Cast: Rüchan Caliskur (Ayshe/Eleni), Ridvan Yagci (Mehmet), Ismail Baysan (Chengiz), Dimitrios Kamperidis (Tanasis), Suna Selen (Selma) e.a. | Speelduur: 87 min.

De Pontische Grieken waren een volk dat ongeveer 3000 jaar lang in het noordoosten van Turkije aan de Zwarte Zee was gevestigd. Vanaf de Eerste Wereldoorlog tot in de jaren ’20 werd dit volk echter opeens uit het land verjaagd. Voor het merendeel vluchtten zij naar Griekenland, een kleiner deel ging naar Rusland of andere omliggende landen. Alleen zij die zich bekeerden tot de islam, konden blijven en het er levend van af brengen. Eleni is pas tien jaar oud wanneer zij met haar Griekse familie moet vluchten. Alleen zij en haar jongere broer Niko overleven een tocht door een sneeuwstorm, maar met die tocht zijn ze het land nog niet uit. Niko komt in een weeshuis terecht en wordt al snel naar Griekenland gedeporteerd. Eleni vindt echter onderdak bij een Turkse familie, die haar om haar te verbergen Ayshe noemt, en zij groeit samen met de dochter van het gezin op als zussen.

Nu is het dan 1975, en Ayshe woont nog altijd in één huis met haar ‘zus’ Selma. Mehmet is een tienjarig jochie dat vaak bij hen over de vloer komt. Wanneer de oude Selma sterft aan een dodelijke ziekte, moet hij aanzien hoe Ayshe steeds meer achteruit gaat. Haar laatste verbintenis met het land waarin zij woont is er niet meer, en dat treft haar zwaar. Gevoelens van ontworteling, het gemis van haar natuurlijke familie en een schuldgevoel tegenover haar broertje, waarvan ze vindt dat ze hem heeft achtergelaten, heeft ze haar hele leven kunnen onderdrukken, maar nu lukt dat niet meer. Ze trekt zich steeds meer terug en belandt in een isolement waar zelfs de innemende Mehmet haar niet uit kan halen. Door de komst van een andere oude Pontische Griek, die terugkeert naar zijn geboorteplaats, leeft ze na een tijd weer op.

videotrailers & clips