Sahara

Sahara (2005)

Adventure has a new destination.

Reviews (1)

Glennekeeeee

Avatar

Sahara moest een start van een nieuwe franchise worden, toen de film in de bioscopen verscheen werd al snel duidelijk dat dit een probleem ging worden. Dat de mensen niet naar de bios gingen omdat het hen niet echt aansprak is niet het enige probleem van deze film om de franchise op te zetten, de kwaliteit van de film was daar toch ook éen van.

Met Matthew McConaughey, Steve Zahn (altijd goed in bijrollen) en de steeds aannemelijke Penelope Cruz had de film nochtans een gouden drietand. Het was dan wel nog niet de zoals nu allom geprezen McConaughey, voor dit soort films had hij zeker al genoeg laten zien. Een budget van $130 miljoen was in 2005 nog steeds bij de duurde voor een simpele blockbuster dus de makers hadden hier veel hoop op. Maar na 125 minuten vraag je je al af waar dat geld naartoe is gegaan. De drie hoofdacteurs met overigens een leuke bijrol van William H. Macy waren zeker in die tijd (nu nog niet lijkt me) nog niet de duurste van de hoop en qua actie was het nu ook niet overdadig en constant aanwezig, er had dus meer mee kunnen gedaan worden.

Maar misschien eerst enkele pluspunten: De cast is top. Vooral de chemie tussen Zahn en McConaughey was top en zorgde voor enkele geslaagde komische taferelen. Cruz hebben we al beter zien spelen en diende hier enkel voor het mooie uitzicht, al hadden ze dan wel wat betere outfits mogen kiezen want in die poffe broeken zagen we zelfs geen schim van een mooie kont. Ook het feit dat het romance-gegeven toch redelijk achterwege bleef en zeker niet als een volwaardige verhaallijn gebruikt werd is de makers te feliciteren. In dit standaard verhaaltje was dit al een twist op zichzelf. Ook de badguy stelt niet veel voor en zag je al vanaf zijn eerste verschijning hoe de film ging evolueren. Een ander zeer sterk punt, was het camerawerk. Schitterende beelden met een perfect gebruik van het landschap. Hoe ze natuurlijk enkele sprookjesachtige shots hebben kunnen maken was schitterend om zien, alleen jammer dat bij de actiescènes dan zo een standaard en rommelig werk gebeurd is dat het in z'n geheel als balans toch niet bovengemiddeld is.

Wat ik raar vind is dat je zo een plannen hebt met deze personages en anderzijds dan zo een simpel, standaard, onnozel verhaal neerschrijft dat we al 100 000 keer gezien hebben en het dan écht op z'n meest clichés brengt. Het is te vergeven bij schamelijke producties als The Librarian of konsoorten maar bij films met dit budget onvergeeflijk. Veel films kunnen dit dan nog verbloemen met veel en verbluffende actie maar dat kan deze film ook niet. De actie is uiteen gesponnen, nooit langdurend op de finale na die enigszins even duurt maar nooit echt memorabel en zeer voorspelbaar. Het maakt van Sahara een film waar veel potentieel in zit maar uiteindelijk te veel zaken verkeerd aangepakt zijn.

Sahara is op z'n best een vermakelijke (actie)komedie met vooral een uitstekend mannelijk duo die voor de geslaagde komische elementen zorgt. De actie is er, maar nergens overweldigend en nogal voorspelbaar en in de tussenpozen is vooral het camerawerk dat perfect gebruikt maakt van het decor een extra pluspunt en onderhoudende factor.

5/10