Jarhead

Jarhead (2005)

Every man fights his own way.

Doeltreffend en boeiend relaas over wat het militaire bestaan met een man doet.
play

6,6 details

  • 123 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Oorlog
  • Duitsland
  • Verenigde Staten
123 Min Duitsland

Jarhead (de zelfgekozen bijnaam van de mariniers) is het relaas van Golfoorlog-veteraan Swoff. Hij is bezig met zijn opleiding tot zijn actieve dienst. Hij trekt zonder enige bescherming tegen de moordende hitte of tegen Iraakse soldaten die elk moment kunnen opduiken, maar met een scherpschuttersgeweer en 50 kilo bepakking op z'n rug, door de woestijnen van het Midden-Oosten. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen....

Regie
Sam Mendes
Cast
Lucas Black, Dendrie Taylor, Jamie Foxx, Scott MacDonald, Peter Sarsgaard, James Morrison, Rini Bell, Jake Gyllenhaal, Lo Ming, Katherine Randolph, Damion Poitier, Kevin Foster, Brian Geraghty, Riad Galayini, Craig Coyne.
Budget
$ 72.000.000
Opbrengst
$ 96.889.998
Release
04.11.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Sam Mendes | Cast: Jake Gyllenhaal (Anthony Swofford), Peter Sarsgaard (Allen Troy), Jamie Foxx (Staff Sgt. Sykes) e.a. | Speelduur: 122 minuten

Jarhead is een oorlogsfilm, maar geen gebruikelijke. Er is geen oorlogsheroïek of zelfopoffering te zien en bloedige veldslagen komen er ook niet in voor. Frustraties over geliefden aan het thuisfront die niet trouw blijven, verveling en bloeddorstigheid waaraan geen gehoor gegeven kan worden, daar gaat de film wél over. Regisseur Sam Mendes wil met deze film niet zijn ideologie over oorlog, of over de Golfoorlog in het bijzonder, tentoonspreiden. Hij en scriptschrijver William Broyles Jr. willen vooral het existentiële verhaal van één soldaat vertellen, Anthony Swofford. Zij baseerden zich daarvoor op zijn in 2002 gepubliceerde memoires.

Swofford is een jongeman die eind jaren ’80 in het leger verzeild raakt. Hij wordt een ‘jarhead’, wat slang is voor soldaat (vanwege de kale kop). “Welcome to the suck”, wordt er tegen hem gezegd, waarbij ‘the suck’ slang is voor het leger. Hij ondergaat een grondige training terwijl hij integreert in de groep en tegelijkertijd een beetje een buitenstaander blijft. Hij wordt beste maatjes met Allen Troy en allebei komen ze dankzij hun vaardigheden terecht bij een elite-eenheid van scherpschutters. Dit gedeelte van de film doet sterk denken aan Full Metal Jacket en doet daar wonderwel niet veel voor onder.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Jarhead Nieuwsberichten