Doctor Zhivago (1965)

The entertainment event of the year!

Weelderige productie van David Lean naar het boek van Boris Pasternak.
play

7,5 details

  • 197 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • Italië
197 Min Verenigde Staten

De wees Yuri Zhivago en Tonya Gromeko ontmoeten elkaar op jeugdige leeftijd wanneer haar ouders hem onder hun hoede nemen. Uiteindelijk wordt Yuri arts en trouwt hij met Tonya. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kruist de mooie Lara echter zijn pad en de twee worden heftig verliefd. Hun passionele affaire wordt verstoord door de Russische revolutie.

Regie
David Lean
Cast
Geraldine Chaplin, Omar Sharif, Alec Guinness, Julie Christie, Tom Courtenay, Rod Steiger, Klaus Kinski, Ralph Richardson, Rita Tushingham, Tarek Sharif, Noel Willman, Siobhan McKenna, Bernard Kay, Jeffrey Rockland, Gérard Tichy.
Budget
$ 14.000.000
Opbrengst
$ 111.721.910
Release
22.12.1965
Release NL
26.12.2013

Filmtotaal Recensie

Regie:David Lean | Cast: Omar Sharif (Yuri), Julie Christie (Lara), Geraldine Chaplin (Tonya), Rod Steiger (Komarovsky), Tom Courtenay (Pasha), e.a. Speelduur: 197 minuten | Jaar: 1965

Doctor Zhivago is een van de vele mooie films die David Lean afleverde. Waar hij begon met prachtige kleine films als Brief Encounter, zo groots pakte hij later in zijn carrière uit met epische films als Lawrence of Arabia. Tot die laatste categorie behoort ook Doctor Zhivago, die in een digitaal gerestaureerde versie nu opnieuw wordt uitgebracht in de bioscoop.

Het verhaal volgt Yuri Zhivago die na een moeilijk leven als wees uitgroeit tot een dromerige dokter in de jaren voorafgaand aan de revolutie in Rusland. Hij trouwt met zijn jeugdvriendin Tonya, maar ontmoet per toeval de beeldschone Lara. Zij wordt seksueel misbruikt door een vooraanstaande politicus, maar wil trouwen met een jonge revolutionair. Enfin, de Eerste Wereldoorlog breekt uit en Zhivago werkt aan het front om de gewonden te behandelen. Lara werkt bij dezelfde post als verpleegster en de vonk slaat over. Na de oorlog gaan beiden weer naar hun partners en lijkt hun romance over. Maar toeval brengt de twee weer opnieuw samen. Ditmaal is het de Revolutie die roet in het eten gooit.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Doctor Zhivago Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Klassieker uit de jaren '60, die ik voor het eerst zie. Het is een mooie film, prima geacteerd maar......"

ruben

"...Staat al lang op mijn 'nog te zien' lijstje!..."

JB

"...Kersttijd is de tijd van de klassiekers - ook weer eentje van Lean (The Bridge over the River Kwai,......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Doctor Zhivago

acties