Featured

Flashback Friday: 'Doctor Zhivago'

Hoofdrolspeler Omar Sharif overleed vandaag op 83- jarige leeftijd.

door Michelle Iwema op 10.07.2015 om 16:49 in Featured
Met het nieuws van het overlijden van Omar Sharif, is het alleen maar toepasselijk om waarschijnlijk zijn bekendste filmrol van een imposante carrière uit te lichten, namelijk die van Doctor Zhivago in de gelijknamige film van David Lean. Deze klassieker uit 1965 gebaseerd op een boek van Boris Pasternak gaat over de liefde tussen de dokter Joeri Zhivago en de mooie Lara terwijl de Russische Revolutie woedt.

We zien hoe Joeri dokter wordt en trouwt met Tonia Gromeko en ze samen een dochtertje krijgen. Maar Yuri wordt als arts gerekruteerd voor de oorlog aan het front en ontmoet daar de beeldschone Lara Antipova. Hun paden kruisten al eerder, maar dit keer slaat de vonk over. Al gauw hebben ze meer dan een vriendschapsrelatie.

Producent Carlo Ponti wilde initieel het boek verfilmen, omdat hij de rol van Lara graag wilde hebben voor zijn echtgenote Sophia Loren. David Lean wist Ponti uiteindelijk te overtuigen dat Loren niet juist zou zijn voor de rol door haar lengte, al vertrouwde hij de scenarioschrijver toe dat het hem vooral erom ging, dat Loren niet maagdelijk genoeg over zou kunnen komen voor het eerste deel van de film, waarin Lara een jong meisje is. Uiteindelijk ging (na onder meer Jane Fonda en Audrey Hepburn te hebben overwogen) de rol naar Julie Christie.

Lean had net met Sharif gewerkt in Lawrence of Arabia en deze was gek op het boek van Pasternak en tekende om de rol van Pasha te kunnen spelen. Michael Caine werd getipt voor de rol van Joeri en maakte een screentest met Christie. Het resultaat was echter niet denderend en toen Caine en Lean samen naar de beelden keken, gaf Caine zelf aan dat Sharif een perfecte keuze zou zijn.

Hoewel Doctor Zhivago nu een klassieker is, waren de critici niet al te enthousiast. Vooral de aandacht voor de romantiek en de eindeloze landschapsscenes werden gezien als too much. Het weerhield het publiek echter niet om massaal de film te gaan zien. Omgerekend naar de valuta waarde van 2014, stond het op plek 8 van grootste kassuccessen ooit.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:

[i]"Who are you to refuse my sugar? Who are you to refuse me anything?"

"Good marriages are made in heaven... or some such place."

"What happens to a girl like that when a man like you is finished with her?"

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Olrik

Avatar

Beslist geen slechte film, maar gewoon wat te zoetsappig naar mijn smaak. The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia zijn naar mijn mening veel betere films van David Lean.

NieuwsFilm

meest populair