The Libertine

The Libertine (2004)

He didn't resist temptation. He pursued it.

Met zichtbaar genot gaat Depp compleet kopje onder in zijn portrettering van seksuele vrijheid, dronkenschap en allerhande eerloos gedrag.
play

5,3 details

  • 114 Min
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Australië
114 Min Verenigd Koninkrijk

Film over het leven van John Wilmot alias de Graaf van Rochester, een 17de eeuwse dichter die zich op roemruchte wijze naar een vroege dood dronk en pas na zijn dood erkenning kreeg voor zijn levenswerk.

Regie
Laurence Dunmore
Cast
Francesca Annis, Johnny Depp, John Malkovich, Tom Hollander, Jack Davenport, Rosamund Pike, Kelly Reilly, Stanley Townsend, Tom Burke, Richard Coyle, Johnny Vegas, Paul Ritter, Hugh Sachs, Rupert Friend, Trudi Jackson.
Release
16.09.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Laurence Dunmore| Cast: Johnny Depp (John Wilmot), Samantha Morton (Elizabeth Barry), John Malkovich (Charles II) e.a. | Speelduur: 110 minuten

In de proloog van The Libertine komt John Wilmot uit het donker naar voren in een schaars verlicht, grofkorrelig beeld. Hij richt het woord tot de kijker en verklaart zelfingenomen dat wij niet van hem zullen gaan houden. Grofgebekt en doodserieus legt Wilmot uit dat de mening van een ander hem koud laat en dat hij slechts geïnteresseerd is in zijn eigen ongeremde genotzucht. In dit debuut van Dunmore krijgt de onconventionele houding van de graaf als zogenaamde libertijn alle ruimte ten koste van een strikt historische duiding. Wilmot doet dan ook werkelijk alles wat God en koning hem verbieden. Zijn creatieve talent houdt hem eerst nog staande, maar tegen syfilis is uiteindelijk niemand bestand. "En, heb je me gemist," vraagt Wilmot aan een van zijn vaste hoertjes na een verbanning van drie maanden. "Ik miste het geld," repliceert ze. "Mooi, ik hou niet van hoeren met gevoelens."

De echte graaf van Rochester leefde van 1647 tot 1680. De heldenstatus die hij genoot aan het Engelse hof dankte hij aan zijn heldhaftige optreden tegen de Nederlanders op zee, en aan zijn scherpe, vrije geest die hij in dienst stelde van poëzie en theater. Getrouwd met een rijke erfgename verdeelde Wilmot zijn tijd tussen zijn vrouw op het platteland en zijn vrienden en hoeren in Londen. Weliswaar was de koning een persoonlijke vriend, maar ook die verbande de graaf af en toe uit Londen als hij weer eens te ver was gegaan. The Libertine begint als Wilmot na drie maanden verbanning weer terugkeert naar de hoofdstad. Daar aangekomen zoekt Wilmot zijn vaste groep vrienden op. Deze 'merry gang' bestaat uit een aantal schrijvers en poëten, berucht om hun overmatige alcoholconsumptie en vlijmscherpe samenspraak.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

The Libertine Nieuwsberichten