Proof

Proof (2005)

Based on the Pulitzer Prize winning play by David Auburn

Wat ongeïnspireerd, maar prima gespeeld.
play
Verenigde Staten

Catherine's verwarde vader is stervende. De unieke gave van haar vader als briljant wiskundig professor wordt ernstig vertroebeld door zijn geestelijke aftakeling en zij is de enige die hem kan en wil bijstaan. Catherine, zelf ook bevoordeeld met deze hoogbegaafdheid, wordt gedwongen haar eigen weggestopte angsten en emoties onder ogen te komen. Eén van haar vaders studenten, de verlegen Hal, is haar steun en toeverlaat. Naast hun gemeenschappelijke wiskundige interesse voelen ze zich op meerdere vlakken enorm tot elkaar aangetrokken. Wanneer hij een baanbrekend wiskundig proefschrift vindt in de afgesloten bureaulade van haar vader, beweert Catherine dat zij verantwoordelijk is hiervoor. Als niemand haar gelooft, raakt ze compleet in paniek door de grote angst dat haar geërfde genialiteit hetzelfde pijnlijke vooruitzicht als haar vader zal betekenen. Haar overheersende zus (Hope Davis) ziet dat Catherine hulp nodig heeft en trekt in hun ouderlijk huis om invloed uit te oefenen op de afhandeling van hun vaders zaken en op de emotionele strijd die Catherine met zichzelf voert...

Regie
John Madden
Cast
Colin Stinton, Anthony Hopkins, Hope Davis, Roshan Seth, Leigh Zimmerman, Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal, Gary Houston, C. Gerod Harris, Danny McCarthy, Tobiasz Daszkiewicz, Anne Wittman, Leland Burnett, John Keefe, Chipo Chung.
Budget
$ 20.000.000
Opbrengst
$ 7.535.331
Release
05.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: John Madden | Cast: Gwyneth Paltrow (Catherine), Anthony Hopkins (Robert), Jake Gyllenhaal (Hal), Hope Davis (Claire) e.a. | Speelduur: 99 min.

De toneelverfilming Proof bewijst eens te meer dat filmmagie twee kanten op werkt. Een plot die er op papier uitziet als een kruispunt van platgetreden paden kan op het witte doek transformeren tot iets origineels en poëtisch (zie Million Dollar Baby en vanaf deze week ook A History of Violence). Omgekeerd kan een verhaal dat in boek- of toneelvorm briljant en opwindend was, in de vertaling naar film hopeloos doodslaan. Zoiets is er aan de hand met Proof, een toneelstuk dat een Pulitzer Prize en drie Tony Awards in de wacht sleepte. Als je in aanmerking neemt dat Gwyneth Paltrow de hoofdrol ook al op de Londense bühne vertolkte (en daar een Olivier Award-nominatie aan overhield), eveneens onder regie van John Madden (Shakespeare in Love), is het nog frappanter hoezeer deze verfilming tegenvalt. Zowel voor Madden als voor Paltrow zou Proof moeten aanvoelen als een tweede huid, maar daar is weinig van terug te zien.

Catherine bevindt zich op haar 27e op de toppen van haar mathematische kunnen. Ze hoort thuis tussen de grote breinen op de universiteit, maar in plaats daarvan zorgt ze voor haar vader Robert (Anthony Hopkins). Hij staat bekend als een wiskundig genie, iemand die op 22-jarige leeftijd al revoluties had veroorzaakt in de hogere mathematica, maar hij lijdt ook aan ernstige geestelijke instabiliteit en zelfs waandenkbeelden. Robert zou wellicht baat hebben bij opname in een inrichting maar daar wil Catherine niets van weten. Thuis heeft hij meer kans om zich te hervinden, zegt ze; misschien dat een vertrouwde omgeving de mist in zijn hoofd zal doen optrekken, zoals wel eerder is gebeurd. Catherine wil dit maar al te graag geloven, omdat ze bang is naast Roberts wiskundeknobbel ook zijn schizofrenie te hebben geërfd.

videotrailers & clips