Chinatown (1974)

You get tough. You get tender. You get close to each other. Maybe you even get close to the truth.

Roman Polanski's meesterlijke ode aan de film noir is terug op het witte doek.
play

8,5 details

  • 130 Min
  • Misdaad
  • Mystery
  • Thriller
  • Drama
  • Verenigde Staten
130 Min Verenigde Staten

Privédetective Jack Nicholson wordt ingehuurd door femme fatale Faye Dunaway om haar dochter te vinden. Roman Polanski is het nare mannetje dat Nicholsons neus fileert.

Regie
Roman Polanski
Cast
Jack Nicholson, Roman Polanski, Faye Dunaway, John Huston, James Hong, Diane Ladd, Roy Jenson, Perry Lopez, John Hillerman, Joe Mantell, Bruce Glover, Richard Bakalyan, Darrell Zwerling, Nandu Hinds, James O'Rear.
Budget
$ 6.000.000
Opbrengst
$ 30.000.000
Release
20.06.1974

Filmtotaal Recensie

Regie: Roman Polanski | Cast: Jack Nicholson (Jake Gittes), Faye Dunaway (Evelyn Mulwray), John Huston (Noah Cross), Perry Lopez (Escobar), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 1974

Het klinkt als een lugubere grap, maar feitelijk was er een moord nodig voor het befaamde einde van één van de beste misdaadfilms uit de geschiedenis. Toen Sharon Tate in 1969 door de Manson Family op brute wijze werd omgebracht in haar huis in Los Angeles, leek het onwaarschijnlijk dat haar echtgenoot, regisseur Roman Polanski, ooit nog een voet in Hollywood zou zetten. Een ijzersterk script van scenarist Robert Towne was nodig om hem te overtuigen dat toch te doen. Alleen het einde bleek niet naar Polanski's zin, die het aanpaste met een bittere sneer naar wat hem vijf jaar eerder was overkomen. Zo werd een onsterfelijke klassieker geboren, die niet alleen nog steeds staat als een huis, maar zelfs weinig aan actualiteit heeft ingeboet. EYE heeft het meesterwerk Chinatown nu digitaal gerestaureerd.

Polanski's klassieker blijft de ultieme haat/liefde-verklaring aan Los Angeles, het Hollywoodland dat we dankzij haar filmindustrie zowel als zonovergoten paradijs en als oord des verderfs kennen. Het is de stad waar Polanski zijn grootste triomf vierde met Rosemary's Baby dat hem definitief op de kaart zette als meesterregisseur, maar ook de plek waar hij zijn hoogzwangere vrouw verloor. L.A. geeft, L.A. neemt. Een boodschap die de film noir een paar decennia eerder al volop verkondigde in klassiekers als Double Indemnity en Sunset Boulevard, die een inspiratiebron voor Chinatown vormden. Hoewel het zwart/wit van zulke invloeden anno 1974 begrijpelijkerwijs moest wijken voor de pracht en praal van de Technicolor, laat Polanski er geen twijfel over bestaan dat onder de felle zonneschijn aan de Pacifische kust een duister Sodom en Gomorra schuilt, waar de misdaad heerst en waar fatsoenlijke mensen het keihard moeten ontgelden. En protagonist Jake Gittes is niet eens een fatsoenlijk mens.

videotrailers & clips

Laatste reacties

MovieMazzter

"...ik had deze film nog niet eerder gezien en ben zeer aangenaam verrast. Prima verhaal, film in een he......"

Tarkus

"...Al een oudje ondertussen deze film, maar het blijft een hoogtepunt uit Polanski's carrière. Prima c......"

pringles

"...Een echte aanrader, en voor die tijd geweldig camerawerk!..."

Chinatown

acties