Perfume: The Story of a Murderer (2006)

He lived to find beauty. He killed to possess it.

Doet recht aan het onverfilmbaar geachte boek.
play

6,9 details

  • 147 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Spanje
  • Verenigde Staten
147 Min Duitsland

Op een stinkende vismarkt in het middeleeuwse Parijs wordt in 1738 Jean-Baptiste Grenouille te vondeling gelegd. Eenzaam en alleen groeit hij op en bovendien wordt hij overal genegeerd omdat hij geen lichaamsgeur heeft. Dit zorgt ervoor dat hij een superieur reukorgaan ontwikkeld en, met succes, in de leer gaat bij de beroemde parfumeur Baldini (Dustin Hoffman). Dit totdat de obsessie zijn eigen lichaamsgeur te ontwikkelen hem ertoe drijft op zoek te gaan naar het meest ultieme ingredient; het onweerstaanbare aroma van de jonge vrouwelijkheid.Zijn zoektocht mondt uit in twaalf vermoorde jonge vrouwen. Er heerst paniek in de stad en vaders proberen hun dochters te beschermen tegen de ongrijpbare 'meester der geuren'. Op zoek naar het laatste ingredient komt deze het jonge meisje Laura tegen. Ze is onweerstaanbaar voor Jean-Baptiste, maar haar vader Antoine Richis is erg op zijn hoede en vertrouwt de zonderlinge jongen niet....

Regie
Tom Tykwer
Cast
Ben Whishaw, Michael Smiley, David Calder, Simon Chandler, Birgit Minichmayr, Gonzalo Cunill, Francesc Albiol, Sian Thomas, Reg Wilson, Andrés Herrera, Catherine Boisgontier, Roger Salvany, Richard Felix, Núria Casas, Carlos Gramaje.
Budget
$ 50.000.000
Opbrengst
$ 132.180.323
Release
18.10.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Tom Tykwer | Cast: Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille), Alan Rickman (Antoine Richis), Dustin Hoffman (Giuseppe Baldini) e.a. | Speelduur: 148 minuten | Jaar: 2006

Dat Jean-Baptiste Grenouille ter dood wordt veroordeeld zien we al in de eerste scène, maar een spoiler kun je dat niet noemen. Waarom niet? Omdat daarmee terecht de angel uit het thrilleraspect van het verhaal is gehaald, dat wel belangrijk is voor het engagement van de kijker, maar niet voor het centrale thema van Perfume: The Story of a Murderer. De misdaden waarvoor de man zonder eigen lichaamsgeur maar met een superieur ontwikkeld reukvermogen wordt berecht, staan namelijk compleet in dienst van een van de wonderlijkste verhalen van de twintigste-eeuwse literatuur over de allesvernietigende kracht van verlangen.

Ingeleid door de onschatbare vertelstem van John Hurt begint het verhaal van Jean-Baptiste Grenouille bij het begin: zijn geboorte in 1738 op de stinkende vismarkt van Parijs. De middeleeuwse hoofdstad is zo overtuigend vormgegeven dat je de dampen van de rottende vis je neusgaten in voelt kringelen. De jongen zelf ontwikkelt al op jonge leeftijd een ongekend reukvermogen en stelt zichzelf ten doel om alle geuren te herkennen. Het gaat hem daarbij geenszins om lekkere of aangename geuren, maar enkel om de obsessieve verzameling van alle bestaande geuren. De jongen treft het dan ook niet dat het weeshuis hem verkoopt aan een leerlooier.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Perfume: The Story of a Murderer Nieuwsberichten

Laatste reacties

marcu5

"...Letterlijk waanzinnige film over obsessie, dood en liefde. Mijn eerste 10!..."

Steve-O

"...Een aardig gelukte verfilming van het fantastische boek. Meer is het eigenlijk niet...."

Galu

"...Van regisseur Tom Tykwer!!! Zeer goeie regisseur zeker me z'n Run Lola Run (lola rennt)..."

Perfume: The Story of a Murderer

acties