Recensie

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Doet recht aan het onverfilmbaar geachte boek.

door Ronald Simons om 23:29 in RECENSIES
Perfume: The Story of a Murderer poster
Regie: Tom Tykwer | Cast: Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille), Alan Rickman (Antoine Richis), Dustin Hoffman (Giuseppe Baldini) e.a. | Speelduur: 148 minuten | Jaar: 2006

Dat Jean-Baptiste Grenouille ter dood wordt veroordeeld zien we al in de eerste scène, maar een spoiler kun je dat niet noemen. Waarom niet? Omdat daarmee terecht de angel uit het thrilleraspect van het verhaal is gehaald, dat wel belangrijk is voor het engagement van de kijker, maar niet voor het centrale thema van Perfume: The Story of a Murderer. De misdaden waarvoor de man zonder eigen lichaamsgeur maar met een superieur ontwikkeld reukvermogen wordt berecht, staan namelijk compleet in dienst van een van de wonderlijkste verhalen van de twintigste-eeuwse literatuur over de allesvernietigende kracht van verlangen.

Ingeleid door de onschatbare vertelstem van John Hurt begint het verhaal van Jean-Baptiste Grenouille bij het begin: zijn geboorte in 1738 op de stinkende vismarkt van Parijs. De middeleeuwse hoofdstad is zo overtuigend vormgegeven dat je de dampen van de rottende vis je neusgaten in voelt kringelen. De jongen zelf ontwikkelt al op jonge leeftijd een ongekend reukvermogen en stelt zichzelf ten doel om alle geuren te herkennen. Het gaat hem daarbij geenszins om lekkere of aangename geuren, maar enkel om de obsessieve verzameling van alle bestaande geuren. De jongen treft het dan ook niet dat het weeshuis hem verkoopt aan een leerlooier.

Na jaren van zwoegen komt Grenouille bij toeval terecht bij de ingekakte parfumier Baldini, met wie hij een deal sluit. In ruil voor het geheim van het conserveren van een geur belooft hij Baldini het beste parfum van de wereld. Als hij alle kennis over het vak bezit, begint Grenouille aan het parfum dat alle andere overbodig zal maken. In het plaatsje Grasse haalt hij daarvoor de lugubere ingrediënten, een methode waarvoor hij na een lange klopjacht uiteindelijk ter dood zal worden veroordeeld. Dit merkwaardige verhaal van Patrick Süskind is daarmee echter nog niet ten einde, want het parfum moet nog getest worden.

Perfume: The Story of a Murderer is meeslepend, spannend, goed geacteerd en nog getrouw aan het boek ook. Schrijver Süskind heeft er waarschijnlijk goed aan gedaan om lang te wachten met het verkopen van de rechten. Een belangrijke voorwaarde voor het laten slagen van deze boekverfilming is namelijk dat de film kan bogen op een overtuigende weergave van een achttiende-eeuws Frankrijk en dat had met een lager budget nooit gerealiseerd kunnen worden. Het lukt Tom Tykwer ruimschoots om van de wonderlijke combinatie van verhaalelementen een film te maken die misschien iets te lang is, maar ontegenzeglijk recht doet aan de wereldwijd geliefde bestseller - 12 miljoen verkochte exemplaren in 42 talen - die al die tijd onverfilmbaar werd geacht.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Thyplosion

Avatar

Teleurstellende recensie voor een prachtige film.Wanneer komt de recensie waar we op wachten? KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK

Jusjuh

Avatar

Dat word een beetje verduisterd hier. Meerdere malen gevraagd, maar het lieftallige FT reageert niet.

FilmTotaal

Avatar

Jusjuh "Dat word een beetje verduisterd hier. Meerdere malen gevraagd, maar het lieftallige FT reageert niet."

Wij hebben hier op het hoofdkwartier de sateliettelefoon geen enkele keer gehoord, en dat ding staat toch best luid.

Westlander

Avatar

Vanavond gaan we het zien en ruiken ...........
Ik ben benieuwd of er een luchtje aan zit!

Deweb

Avatar

Volgens Spits opent de film met beelden die er zo ranzig uitzien dat je direct de geur in je hoofd krijgt.

ash_

Avatar

Jusjuh "Dat word een beetje verduisterd hier. Meerdere malen gevraagd, maar het lieftallige FT reageert niet."
Misschien moet je uit het feit dat er drie weken na het uitkomen van de film nog steeds geen recensie is verschenen wel afleiden dat er geen recensie van komt.

Overigens vind ik dit een prima recensie. Erg benieuwd ook naar de film.

styfus

Avatar

Toffe recensie. Ik ga deze film zeker kijken!

Cee van Lleef

Avatar

Thyplosion "Teleurstellende recensie voor een prachtige film.Wanneer komt de recensie waar we op wachten? KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK"


Waarom vindt je het een teleurstellende recensie? en wat heeft KIS er mee te maken?

Westlander

Avatar

Niemand wilde zich wagen aan de verfilming van het boek om niet af te gaan vanwege de wellicht complexiteit van het verhaal en het succes van het boek.
Tom Tykwer is er inderdaad in geslaagd de bestseller tot een geslaagde film te maken.
Ben Whishaw speelt fantastisch: weing tekst maar zijn vaak in beeld zijnde hoofd is sprekend op zich!
Het camerawerk is soms fabelachtig.
Het einde van de film is verrassend emotioneel.
En de muziek (inclusief de stiltes) is rijp voor een Oscarnominatie! Daar moeten we meer van gaan horen.

Mevr_Puntneus

Avatar

Ik vond het een toen ik er zat vreselijk,..
maar nu ik thuis zit heb ik zoiets van : hij was toch wel tofSmiley face

GeNiUz

Avatar

Ge-ni-aal

tykwer heeft weer een verdomd sterk staaltje visuele storytelling afgeleverd. Schitterende settings en locaties en ijzersterk acteerwerk.

Wat mij betreft de film van 2006, ben sinds Memento niet meer zo verrast geweest door een film!

Jusjuh

Avatar

FilmTotaal "Wij hebben hier op het hoofdkwartier de sateliettelefoon geen enkele keer gehoord, en dat ding staat toch best luid."
Hm, zó duidelijk heb ik het niet gevraagd. Twee keer op het forum in het 'Snelle Vraag' topic, en een andere keer bij een nieuwsbericht.

Jolan

Avatar

Inderdaad mooie setting en goed acteerwerk, verhaal was nieuw voor mij, en is erg goed verteld door een soort sprookjes achtig vertel wijze.

Naar mijn mening is het alleen wat te traag, had soms echt het gevoel van hoelang gaat het nog duren, komt waarschijnlijk ook door de muziek die er perfect bij past alleen je wordt er zo dromig van :P

Baski

Avatar

Het zeer genoten van de film, ze hebben inderdaad het boek goed gevolgd en de setting was echt prachtig.
Hij mocht dan wat lang duren, maar dat viel door de loop van het verhaal niet zo op.
Een 8,5 zit er zeker in!

Diliberto

Avatar

Erg goede film, boeiend. Ook grappige spitsvondigheden in aanvulling op de algemene verhaallijn, wat ervoor zorgt dat 'het aroma complex' is zeg maar. Alleen het einde vond ik net wat overdreven. Misschien is het in het boek ook zo, maar ik vond het weinig toevoegen aan het verhaal. Een smetje op een verder prima film.

Perfume: The Story of a Murderer

acties