Caimano, Il (2006)

6,1 details

  • 112 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • Italië
  • Frankrijk
112 Min Italië

Bruno Bonomo, producent van B-films, is een man op de rand van de afgrond. Hij is volledig blut, en heeft al jaren geen film meer gemaakt. Bovendien dreigt zijn huwelijk op de klippen te lopen. Op een festival waar zijn werk wordt vertoond, komt er een jonge vrouw op hem af met haar script, getiteld "Il Caimano". Omdat hij niets te doen heeft besluit hij het te verfilmen. Al snel blijkt het echter geen gewoon script te zijn: "Il Caimano" is een biografie. Een zeer kritische, eigenlijk ronduit negatieve, blik op het leven en werk van president Silvio Berlusconi. De TV zender RAI weigert pertinent om de film te financieren, en acteurs staan niet te springen om het Italiaanse politieke zwaargewicht te spelen. Langzamerhand komt Bruno tot de ontdekking dat dit project, waar iedereen voor vlucht, voor hem wellicht de weg omhoog kan zijn. En dat hij zo het Italiaanse volk, en zijn vrouw, kan geven waar zij op hebben gewacht....

Regie
Nanni Moretti
Cast
Jasmine Trinca, Paolo Sorrentino, Michele Placido, Margherita Buy, Matteo Garrone, Silvio Orlando, Toni Bertorelli, Jerzy Stuhr, Anna Bonaiuto, Antonio Luigi Grimaldi, Lorenzo Alessandri, Tatti Sanguineti, Giuliano Montaldo, Elio De Capitani, Giancarlo Basili.
Release
24.03.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Nanni Moretti | Cast: Silvio Orlando (Bruno Bonomo), Margherita Buy (Paola Bonomo/Aidra), Jasmine Trinca (Teresa), Nanni Moretti (zichzelf/Silvio Berlusconi) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2006

Nanni Moretti presenteerde Il Caimano, een film over een film over Silvio Berlusconi, enkele weken voor de Italiaanse parlementsverkiezingen. Zijn doel was om, als een soort Italiaanse Michael Moore, de publieke opinie zodanig te beïnvloeden dat Berlusconi, de aalgladde mediamagnaat die politicus werd, zich gedwongen zou zien af te treden als premier. De film was in Italië een groot succes en even later won de linkse partij van Romano Prodi de verkiezingen. Of dat betekent dat Il Caimano slaagde waar Fahrenheit 9/11 faalde, valt te betwijfelen. Waar Moore direct en nogal onbehouwen de aanval op George W. opende, is Moretti’s boodschap verpakt in zoveel schokdempend materiaal, dat het moeilijk is voor te stellen hoe hij veel impact kan hebben gehad. De film-in-de-film, die ook Il Caimano heet en wel zonder omhaal zijn tanden in Berlusconi zet, lijkt eigenlijk veel interessanter. Maar die komt helaas maar sporadisch aan bod.

Moretti’s protagonist is niet Berlusconi zelf, maar Bruno Bonomo, een producent van B-films wiens glorietijd alweer dertig jaar achter hem ligt. Toen maakte hij films als Cataratte, waarin de amorele heldin Aidra (gespeeld door Bruno’s vrouw Paola) slachtingen aanrichtte onder allerlei links-intellectualistisch gespuis. Toen werd hij uitgemaakt voor fascist, maar wisten de mensen tenminste nog wie hij was. Nu kan hij alleen nog geld verdienen door zijn studio uit te huren aan thuiswinkelprogramma’s. Privé gaat het ook al niet best: Paola wil van hem scheiden en hun twee zoontjes lijken besmet te raken met Bruno’s neurotische trekjes. Liever dan de werkelijkheid onder ogen te zien vlucht Bruno met hen in een fantasiewereld: voor het slapen gaan vertelt hij ze, tot in de bloederige details, hoe het Aidra verder vergaat.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Caimano, Il

acties