13 Tzameti

13 Tzameti (2005)

Het debuut van de jonge Georgier Géla Babluani verraadt een onmiskenbaar talent voor sobere, effectieve cinema.

6,9 details

  • 86 Min
  • Misdaad
  • Thriller
  • Frankrijk
86 Min Frankrijk

De 22-jarige Sébastien, een dakdekker van Georgische afkomst, is bezig het strandhuis van de uitgebluste gangster Jean-François op te knappen. Per toeval ontdekt hij dat Jean-François hoopt veel geld te verdienen met een geheime opdracht. Een treinticket en hotelreservering zijn al per post gearriveerd, maar voordat hij aan zijn missie kan beginnen sterft de zieke oude man aan een overdosis medicijnen. Sébastien, die ineens naar zijn centen kan fluiten, komt in het bezit van het ticket en besluit de plaats van Jean-François in te nemen.

Regie
Géla Babluani
Cast
Jo Prestia, Frédéric Epaud, Christophe Van de Velde, Aurélien Recoing, Augustin Legrand, Pascal Bongard, Fred Ulysse, Nicolas Pignon, George Babluani, Vania Vilers, Olga Legrand, Serge Chambon, Philippe Passon, François Rimbau, François Tissot.
Opbrengst
$ 767.311
Release
01.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Géla Babluani | Cast: George Babluani (Sébastien), Aurélien Recoing (Jacky), Fred Ulysse (Alain), Vania Vilers (Mr. Schlondorff) e.a. | Speelduur: 86 minuten

Schrijven over Tzameti vergt een voorzichtige woordkeus. Hoe minder kennis over de plot, des te raker de film. Dan maar zien te prikkelen, met behulp van regisseur Géla Babluani zelf, die op 26-jarige leeftijd de juryprijs op het Sundance filmfestival binnenhaalde en ook op menig ander festival de bezoekers wist te imponeren. Tzameti (‘dertien’) begint verraderlijk nuchter en voert dan langzaam de druk op in een verhaal waarbij je je na ieder frame afvraagt welke bocht er nu weer wordt genomen. De zwart-wit fotografie is al even zakelijk. Het enige dat lichtjes de suggestie wekt dat er mogelijk narigheid op komst is, zijn de telkens in close-up gevatte blikken. Babluani registreert reacties nauwkeurig.

Toch maar een voorzichtige poging dan. Sébastien, een Georgische gastarbeider (Gela’s broer George), repareert een dak ergens aan een strand in Frankrijk. Sporadisch krijgen we een idee van zijn leefsituatie, als we hem ’s avonds huiswaarts zien keren naar zijn familie die telkens hoopt op wat inkomsten. Werkend op het dak vangt hij turbulente gesprekken op tussen de man (die hij betrapt op morfinegebruik) en vrouw des huizes, over het wel of niet aannemen van een schijnbaar riskante klus die middels een envelop wordt aangeboden. Dan overlijdt deze Jean-Francois aan een overdosis en ligt de envelop binnen handbereik. Sébastien, naïef en hongerig naar geld, is zich niet bewust dat hij vervolgens met de envelop ook de doos van Pandora opent. Het begint met een ticket naar Parijs, waarna hij steeds verder afdwaalt in een volstrekt anonieme wereld, waarvan de essentie lange tijd troebel blijft. Dan duikt voor het eerst het getal ‘13’ op.

alle artikelen (1)

13 Tzameti Nieuwsberichten