Afblijven (2006)

Gouden regel van tienerfilms: het publiek is altijd vijf jaar jonger dan de personages.
play

5,6 details

  • 100 Min
  • Familiefilm
  • Nederland
100 Min Nederland

Melissa is 15, houdt ontzettend van dansen en zit op klassiek ballet. Tenminste, dat denken haar ouders. Want zodra ze op de dansschool is, volgt ze eigenlijk hiphop danslessen. Klasgenoot Debby kan ook goed dansen, maar is niet bepaald haar vriendin. Ook Jordi zit bij Melissa in de klas. Hij kent haar al vanaf de basisschool. Dan wordt Melissa uitgekozen om te dansen in de videoclip van de superbekende rapper Brainpower. Ook Jordi is razend enthousiast maar maakt zich wel zorgen om Melissa's nieuwe vrienden. Al snel gaat het niet goed met Melissa en doet ze iets heel doms. Ze begint XTC pillen te slikken om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Jordi en Melissa's beste vriendin, de vrolijke en stabiele Fleur, staan machteloos als Melissa steeds meer pillen slikt. Ze proberen van alles om haar weer op het rechte pad te krijgen. Intussen is Fleur verliefd op Toine (Jim Bakkum), een knappe jongen uit een hogere klas. Maar of deze liefde wederzijds is....

Regie
Maria Peters
Cast
Jim Bakkum, Anneke Blok, Gijs Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Melody Klaver, Tessa Schram, Priscilla Kneteman, Jip Loots, Loes Wouterson, Ingeborg Uyt den Boogaard, Sem Veeger, Geert Lageveen, Tommie Venneker, Stephanie Steffens, Juliann Ubbergen.
Release
01.01.2006

Filmtotaal Recensie

B]Regie:[/b] Maria Peters | Cast: Sem Veeger (Melissa), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Jordi), Melody Klaver (Debby), Tessa Schram (Fleur), Jim Bakkum (Toine), e.a. | Speelduur: 100 min. | Jaar: 2006

Gouden regel van tienerfilms: het publiek is altijd vijf jaar jonger dan de personages. Costa! ging over mensen van een jaar of twintig, en dus was het publiek vijftien. Afblijven gaat over pubers van een jaar of vijftien, en dus is het publiek tien. Zo is er een lekkere mix tussen herkenning en bewondering, en zal niemand klagen over de zogenaamd vet coole tieners die zonder schaamrood op de wangen het woord ‘verliefd’ uit kunnen spreken. Dat doen de tienjarigen in de zaal zelf immers ook nog.

Het is eigenlijk wel zo prettig. Nadat we het afgelopen jaar zijn bedolven onder series als Fok Jou! en films als Diep, waarin tieners respectievelijk onbegrijpelijk lingo gebruiken en zich in wilde ‘sexcessen’ storten is in Afblijven ‘shit’ weer het hoogtepunt van exotisch taalgebruik en blijft lichamelijke interactie beperkt tot een kusje op het einde. Alles is vrolijk simpel: ouders zijn totaal onwetende dictators, het omwisselen van de Duitse luistertoets met harde muziek is het hoogtepunt van rebellie en rapper Brainpower die even langskomt als zichzelf, is niemand minder dan de Messias.

videotrailers & clips

Laatste reacties

Tarkus

"...De film was me totaal onbekend en heb hem alleen opgenomen omdat ik er wel nieuwsgiering naar was......."

DennisAmerica11

"...Echt een jeugdfilm. Keek hem vroeger wel veel..."

Nickzy9

"...Heb het boek ook gelezen en had dus aardig wat verwachtingen van deze film. Maar viel me allemaal ee......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Afblijven

acties