Flags of Our Fathers (2006)

A Single Shot Can End The War

Flags of Our Fathers zal een gevoel van schaamte achterlaten.
play

7,0 details

  • 132 Min
  • Actie
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
132 Min Verenigde Staten

Het is februari 1945. Terwijl de overwinning in Europa eindelijk in zicht komt,woedt de oorlog in de Stille Oceaan in alle hevigheid voort. Eén van de belangrijkste en bloedigste veldslagen speelde zich af op het eiland Iwo Jima. Een slag die zijn hoogtepunt zou bereiken tijdens één van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis: vijf mariniers en een veldarts van de marine planten de Amerikaanse vlag op de Suribachiberg.De foto, die tijdens dat inspirerende moment werd gemaakt, werd een symbool van overwinningvoor een natie die genoeg had van de oorlog. Deze Amerikaanse soldaten werden opslag beroemd. Enkele van hen zouden kort daarna sneuvelen en nooit weten dat ze onsterfelijk waren geworden. De drie overlevende soldaten zagen zichzelf niet als helden. Het interesseerde hen niet dat zij tot een symbool waren gemaakt. Zij wilden alleen maar aan het frontstrijden met hun kameraden die zonder roem en glorie vochten voor hun landen vooral voor het behoud van elkaars leven....

Regie
Clint Eastwood
Cast
Paul Walker, Jamie Bell, Barry Pepper, Robert Patrick, Ryan Phillippe, Neal McDonough, Thomas McCarthy, John Slattery, Melanie Lynskey, Adam Beach, Jesse Bradford, Chris Bauer, John Benjamin Hickey, Judith Ivey, Myra Turley.
Budget
$ 90.000.000
Opbrengst
$ 65.900.249
Release
19.10.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Clint Eastwood | Cast: Ryan Philippe (John Bradley), Jesse Bradford (Rene Gagnon), Adam Beach (Ira Haynes), Barry Pepper (Mike Strank) e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2006

Ooit stonden de samengeperste lippen en half dichtgeknepen ogen van Clint Eastwood voor niets ontziende koelbloedigheid. Conflicten werden per saldo hardhandig en non-verbaal opgelost en wetten waren er enkel om herschreven te worden. Maar Eastwood is allang geen Dirty Harry meer. Met Mystic River en Million Dollar Baby liet de inmiddels 76-jarige acteur-regisseur zijn meer menselijke kant zien. Het resultaat was hartverscheurend. De cowboymentaliteit heeft langzaam plaatsgemaakt voor een kritische en afgewogen houding. Flags of Our Fathers wekt zelfs de indruk dat er nooit een republikein achter de camera heeft kunnen staan.

Bij Eastwoods laatste drie filmproducties voel je de ervaring, de hand van iemand die pas op latere leeftijd een dergelijke verhalenverteller kon zijn. Emotionele scènes krijgen weliswaar soms een extra accent, maar ze voelen volkomen oprecht. Hoewel de titel anders doet vermoeden hoeft niemand bij Flags of Our Fathers te vrezen voor een ongegeneerd staaltje oorlogspropaganda vol vlaggengewapper. Het wereldberoemde kiekje van de zes soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog de ‘stars and stripes’ plantten op het vulkanische eiland Iwo Jima tijdens de bloedige gevechten tegen de Japanners, had vanzelfsprekend een uitgangspunt kunnen zijn voor een pleidooi over heldendom. Eastwood ontmaskert de foto echter en ontdoet hem van alle mythologie. Alle lagen van patriottisme die in de loop der jaren aan het plaatje zijn toebedeeld, worden een voor een afgepeld tot slechts pijn en verdriet overblijft.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Flags of Our Fathers Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Flags of Our Fathers

acties