The Queen (2006)

A Lifetime of Tradition. A World of Change.

Een fictioneel kijkje in de keuken van de Engelse koninklijke familie rondom de dood van prinses Diana in 1997.
play

7,8 details

  • 103 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Italië
103 Min Verenigd Koninkrijk

Wanneer het nieuws van de dood van prinses Diana, ongetwijfeld de beroemdste vrouw van de wereld, bekend wordt bij het geschokte en verbijsterde Britse volk, trekt Hare Majesteit Koningin Elizabeth II zich met haar familie terug achter de muren van kasteel Balmoral. Ze kan de reactie van het publiek niet bevatten. Voor Tony Blair, de populaire en zojuist gekozen premier, is de roep van het volk om zekerheid en steun door hun leiders een speerpunt. Wanneer de vrijgekomen emoties op ongekende wijze hoog oplopen is het aan Blair om een manier te vinden om een brug te slaan tussen de koningin en het Britse publiek....

Regie
Stephen Frears
Cast
Helen Mirren, James Cromwell, Roger Allam, Alex Jennings, Sylvia Syms, Tim McMullan, Pat Laffan, Douglas Reith, Robin Soans, John McGlynn, Lola Peploe, Amanda Hadingue, Gray O'Brien, Joyce Henderson, Dolina MacLennan.
Budget
$ 15.000.000
Opbrengst
$ 123.384.128
Release
15.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Stephen Frears | Cast: Helen Mirren (Queen Elizabeth II), Michael Sheen (Tony Blair), James Cromwell (Prince Philip) e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2006

Het is nooit een geheim geweest dat prinses Diana niet echt lekker lag bij de Engelse koninklijke familie, maar na haar dood op 31 augustus 1997 maakte de familie het wel erg bont. Hoewel Diana’s scheiding met prins Charles officieel pas een jaar rond was, deed Koningin Elizabeth II haar dood af als een privé-zaak. Ze stemde in met een begrafenis in kleine kring, hing de vlag op Buckingham Palace niet halfstok en weigerde om een openbare toespraak te geven. De net aangetreden premier Tony Blair sprong daarop in de schijnwerpers en redde het gezicht van de monarchie.

Met The Queen keren regisseur Stephen Frears en schrijver Peter Morgan terug naar de tumultueuze begintijd van het premierschap van Tony Blair, waarover beide mannen in 2003 al de televisiefilm The Deal maakten. Daarin lag de focus op de machtswisseling in de Labourpartij, hier ligt die op de spanning tussen de oude en de nieuwe politiek; die tussen de koninklijke familie Windsor en de frisgewassen Tony Blair. De dood van Diana blijkt een prachtig dramatisch uitgangspunt voor een kijkje in de keuken van de conservatieve Engelse monarchie die vanuit Buckingham Palace en het Schotse buitenverblijf worstelt met deze pijnlijke kwestie.

videotrailers & clips

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Vond dit een prima weergave van de gebeurtenissen in 1997 na de dood van Princess Diana. De rol van......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Queen

acties