The Good Shepherd (2006)

Edward Wilson believed in America, and he would sacrifice everything he loved to protect it.

Een ambitieuze, degelijke politieke thriller.
play

6,3 details

  • 167 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
167 Min Verenigde Staten

Edward Wilson (Matt Damon) is een ijverige student aan de universiteit van Yale. Daar wordt hij gerekruteerd door het geheime genootschap Skull and Bones, een kweekvijver voor toekomstige wereldleiders. Zijn scherpe geest, onkreukbare reputatie en zijn oprechte geloof in de Amerikaanse normen en waarden maken van Edward Wilson een uitstekende kandidaat voor een bloeiende carrière bij de overheid en hij wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog overgeplaatst naar het OSS (de voorloper van het CIA). Als één van de grondleggers van de CIA, werkend in een organisatie waar je op je hoede moet zijn, wordt Wilsons idealisme al snel op de proef gesteld door een groeiend gevoel van onbehagen. Zijn obsessieve toewijding nemen hem geheel in beslag en natuurlijk lijden zijn persoonlijke relaties, met zijn vrouw (Angelina Jolie) en kind en zijn beste vrienden daaronder. Hij vertrouwt niemand meer en raakt verstrikt in zijn eigen web van wantrouwen en achterdochtigheid....

Regie
Robert De Niro
Cast
Robert De Niro, Angelina Jolie, Matt Damon, Alec Baldwin, Joe Pesci, William Hurt, Lee Pace, Michael Gambon, Billy Crudup, Gabriel Macht, Martina Gedeck, Mark Ivanir, Keir Dullea, Timothy Hutton, Tammy Blanchard.
Budget
$ 85.000.000
Opbrengst
$ 59.908.565
Release
11.12.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Robert De Niro | Cast: Matt Damon (Edward Bell Wilson), Angelina Jolie (Margaret Ann Russell), William Hurt (Philip Allen) e.a. | Speelduur: 167 minuten | Jaar: 2006

Om het communistische regime van Fidel Castro omver te werpen, plande de CIA in 1961 een grootschalige aanval op Cuba en trainde daartoe dertienhonderd anticommunistische Cubanen. De oppermachtige Verenigde Staten zouden zeker in hun opzet zijn geslaagd als president Kennedy geen roet in het eten zou hebben gegooid. Hij was bang dat de aanval bij de Varkensbaai direct aan zijn land verbonden zou worden en kleedde de hele operatie uit. Met als gevolg dat al na drie dagen het gehele invasieleger dood was of gevangen. In The Good Shepherd is de mislukte invasie geen strategische fout, maar het gevolg van een lek. In CIA-taal: “There’s a stranger in our house.”

Dertien jaar na zijn overtuigende regiedebuut A Bronx Tale besloot Robert De Niro het zeer ambitieuze verhaal over de beginjaren van de Central Intelligence Agency naar het scherm te brengen. Het script van scenarioschrijver Eric Roth (The Insider, Munich) was tot die toezegging al jaren van studio naar studio gesleept, maar in Hollywood durfde niemand het aan. Erg vreemd is dat niet, want hoe kun je een vuistdik werk over de ‘brave’ jongens van de CIA tot een commercieel interessante film maken? De Niro durfde het aan en kreeg vele klinkende namen voor zijn camera, onder wie Matt Damon, William Hurt, John Turturro, Michael Gambon, Joe Pesci en hijzelf als de autoritaire generaal Sullivan.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

The Good Shepherd Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Film opnieuw bekeken in november 2017 en geen reden om waardering aan te passen. Goede, intrigerende......"

roobin_22

"...Boring gaap gaap Normaal gesproken ben ik het type wat voor film het ook is, ik zal hem uitkijken......"

swompie

"...Erg saaie film die mij eigenlijk geen moment heeft kunnen boeien. En om dan voor 'babyface' Matt Dam......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Good Shepherd

acties