Letters from Iwo Jima (2006)

From the director of

Dan weer uniek en fascinerend, dan weer onorigineel of slaapverwekkend, maar wel de moeite waard.
play

7,9 details

  • 140 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
140 Min Verenigde Staten

Alweer 61 jaar geleden stonden de legers van de Verenigde Staten en Japan tegenover elkaar op Iwo Jima. Decennia later werden honderden brieven uit de harde grond van het eiland opgegraven. De brieven gaven de mannen die op dit eiland vochten en stierven een gezicht en een stem. De Japanse soldaten werden naar Iwo Jima gestuurd in de wetenschap dat ze hoogstwaarschijnlijk het eiland niet levend zouden verlaten. Generaal Kuribayashi leidt de soldaten in deze strijd tegen de Amerikanen die verwachtten het eiland na een korte, maar bloederige strijd te kunnen veroveren. Dankzij de ongeëvenaarde tactiek van de generaal houden de Japanners echter op heldhaftige en inventieve wijze 40 dagen stand. Bijna 7.000 Amerikaanse soldaten en meer dan 20.000 Japanse soldaten sneuvelden op Iwo Jima. Het zwarte zand van Iwo Jima was doordrenkt met hun bloed, maar hun opofferingen, strijdlust, moed en mededogen leven voort in de brieven die zij naar hun geliefden stuurden....

Regie
Clint Eastwood
Cast
Ken Watanabe, Ryo Kase, Tsuyoshi Ihara, Luke Eberl, Yuki Matsuzaki, Shido Nakamura, Kazunari Ninomiya, Takashi Yamaguchi, Nae, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando, Steve Santa Sekiyoshi, Eijiro Ozaki, Nobumasa Sakagami, Sonny Saito.
Release NL
15.02.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Clint Eastwood | Cast: Ken Watanabe (Generaal Tadamichi Kuribayashi), Tsuyoshi Ihara (Baron Nishi) Shido Nakamura (Luitenant Ito) Ryo Kase (Shimizu) Kazunari Ninomiya (Saigo) e.a. | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2006

Als Clint Eastwood ergens gepassioneerd voor raakt, kan dat een interessante film opleveren. Zijn passie voor jazz heeft bijvoorbeeld Bird als resultaat gehad, een prachtige ode aan saxofonist Charlie Parker. Toen hij geïnteresseerd raakte in de slag om het Japanse eiland Iwo Jima en alle gebeurtenissen daaromheen, besloot hij na enig onderzoek om twee films te maken over de slag: één vanuit Amerikaans en één vanuit Japans perspectief. De eerste werd Flags of Our Fathers, slechts drie weken in onze bioscopen te zien. De tweede werd Letters From Iwo Jima.

Enkele decennia geleden werden honderden brieven uit de harde grond van Iwo Jima opgegraven. Deze brieven waren afkomstig van Japanse soldaten en officieren die in februari en maart 1945 op het eiland om waren gekomen. Ze gaven de mannen postuum een stem. In de wetenschap dat de kans op overleven erg klein was, werden ze lang geleden naar Iwo Jima gestuurd. Eervol sterven was het beste wat ze konden doen. Een heel andere instelling dan die waarmee hun Amerikaanse vijanden de strijd aangingen.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Letters from Iwo Jima Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Letters from Iwo Jima

acties