The Hoax (2006)

Never let the truth get in the way of a good story.

Richard Gere speelt de tot nu toe beste rol van zijn carrière als schrijver en oplichter Clifford Irving.
play

6,6 details

  • 116 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
116 Min Verenigde Staten

De schrijver Clifford Irving (Richard Gere) is de wanhoop nabij als hij er al in geen jaren in is geslaagd om een succesvol boek te schrijven. Ten einde raad overtuigt hij zijn uitgever, en later ook zichzelf, ervan dat hij is vergekozen om de officiële biografie over de excentrieke miljardair, filmproducent en vooral vliegtuigpionier Howard Hughes te schrijven. Wat begint als een uitweg voor een schrijver, die op het randje van de vergetelheid staat, eindigt in een schandaal dat uiteindelijk zelfs reikt tot aan het Witte Huis. Overmand door hebzucht en een vurig verlangen naar succes, weet Clifford de wereld te overtuigen, maar op de weg daarnaar toe verliest hij uiteindelijk meer dan hem lief is....

Regie
Lasse Hallström
Cast
Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay Harden, Julie Delpy, Hope Davis, David Aaron Baker, Antonie Knoppers, Christopher Evan Welch, James Biberi, John Carter, Judi Barton, Bob Wiltfong, Raul Julia Jr., William Fowle, Okwui Okpokwasili.
Budget
$ 25.000.000
Release
06.04.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Lasse Hallström | Cast: Richard Gere (Clifford Irving), Alfred Molina (Dick Susskind), Hope Davis (Andrea Tate) e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2006

Wat is werkelijkheid en wat is nep? Is alles wat je ziet echt? Dergelijke vragen stelde Orson Welles zich begin jaren ’70 in zijn documentaire F For Fake over kunstvervalser Elmyr de Hory. In de documentaire van Welles komt ook De Hory’s biograaf Clifford Irving voor als een van personen die zich anders voordoen dan ze zijn. Over hem is nu The Hoax gemaakt, een speelfilm die Irvings verhaal presenteert als dé waarheid, maar ook bij deze constatering kunnen enkele vraagtekens worden gesteld.

Het eerste boek dat Clifford Irving schreef na zijn biografie van kunstvervalser Elmyr de Hory wordt op het laatste moment niet uitgegeven. De schrijver zit op dat moment niet alleen vast in een moeizaam huwelijk, maar ook zijn financiële situatie laat veel te wensen over. Irving bedenkt een oplossing en stormt het kantoor van zijn agent binnen met de boodschap dat hij het belangrijkste boek van de eeuw aan het schrijven is. Vervolgens bedenkt hij welk boek dat dan zou moeten zijn: de geautoriseerde biografie van kluizenaar en biljardair Howard Hughes.

videotrailers & clips

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Hoax

acties