Stardust (2007)

This summer a star falls. The chase begins.

Een klassiek sprookje maar dan omgedraaid.
play

7,2 details

  • 127 Min
  • Avontuur
  • Fantasy
  • Romantiek
  • Familiefilm
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • IJsland
127 Min Verenigd Koninkrijk

In het magische land Stormhold, net aan de andere kant van het alledaagse Victoriaanse dorpje Wall, is een verblindende ster uit de lucht komen vallen. Deze ster is geen gewone meteoor, maar een mooie jonge vrouw. En haar diepe val door de kosmos betekent voor haar een groot gevaar: haar geheime krachten worden nu gezocht door een bonte schare zoekers. Van een verliefde dorpsjongen die de ster nodig heeft om zijn geliefde te winnen tot een meedogenloze boze heks die beslist haar eeuwige jeugd wil herwinnen, tot een hebzuchtige prins die geen middel ongebruikt laat om de troon van zijn vader buit te maken op de andere mededingers, tot een serie wonderbaarlijke tovenaars, dwergen en zelfs een vliegende piraat. Wie de ster ook ontmoet, allemaal hebben ze hun eigen doel, soms goed en soms slecht, maar uiteindelijk willen ze allemaal maar één ding: haar hart.

Regie
Matthew Vaughn
Cast
Henry Cavill, Ian McKellen, Mark Strong, Peter O'Toole, Sienna Miller, Ben Barnes, Nathaniel Parker, David Kelly, Charlie Cox, Kate Magowan, Bimbo Hart, Alastair MacIntosh, Melanie Hill, Frank Ellis, Darby Hawker.
Budget
$ 70.000.000
Opbrengst
$ 135.560.026
Release
09.08.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Matthew Vaughn | Cast: Charlie Cox (Tristan), Claire Danes (Yvaine), Michelle Pfeiffer (Lamia) e.v.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2007

Vol cynisme en in de veronderstelling dat Stardust wederom een allegaartje zou worden dat onder de fantasynoemer het genre weer eens goed zou gaan verkrachten met een gebrek aan vindingrijkheid, was ik al na vijf minuten om. Stardust verbaasde en verraste tot de laatste minuut en mag de boeken in gaan als de redder van het genre in het post-Lord of the Ringstijdperk.

Ian McKellen levert tijdens de begintitels een gezellige voice-over af met hier en daar Gandalfiaanse trekken. Hij maakt onmiddellijk iets goed duidelijk: Stardust is geen formulefilm waarin pratende marmotten als comic relief dienen of de held als Messias wordt vereerd. Het genre zelf wordt ditmaal op de hak genomen en een betere insteek dan dit door de ‘Lord of fantasy’ zelve te laten proclameren is er eigenlijk niet. Deze prettig cynische toon blijft hangen wanneer in een de korte proloog die volgt de wereld van Stardust uitgelegd wordt: er is zoiets als de ‘normale’ wereld, waarin door meisjes uit Parijs de cancan wordt gedanst, en zoiets van ‘de andere kant van de muur’, waar prinsessen door heksen gevangen worden gehouden en luchtpiraten niets liever willen dan dansen met cancanballerina’s uit Parijs. Het object van begeerte is echter voor beide dimensies hetzelfde: een pas gevallen ster, in persona Yvaine, gespeeld door Claire Danes. Tristan, een onzekere jongeman uit een klein Engels dorpje is hopeloos verliefd op de bitchy Victoria (Sienna Miller die haar mediapersoonlijkheid speelt) en wil de gevallen ster voor haar vinden als huwelijkscadeau. In een koud paleis voorbij de muur broeden op datzelfde moment drie verlepte heksen op eenzelfde queeste de ster te vinden, aangezien dit wonderlijke schepsel hun bron van eeuwige jeugd is. Politiek getouwtrek en verschillende intermezzo’s zijn ook nog een integraal onderdeel van de film, maar behoeven verder geen uitleg, aangezien de uitwerking in de film al uitmuntend is.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Stardust Nieuwsberichten

Laatste reacties

hansbeer

"...Zeker een aanrader voor fantasy fans; goed verhaal, humor, mooie effecten en bekende acteurs/actrice......"

Barbossas

"...Ik geloof dat ik verliefd ben geworden op deze film haha. Heb er echt van genoten, een apart en m......"

Golden Ghost

"...Net gekeken en wat een heerlijke film. Ik ga hem absoluut aanschaffen op DVD. Absoluut een aanrader...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Stardust

acties