Half Nelson (2006)

Secrets don't let go.

Ryan Gosling geeft een masterclass in acteren.
play

7,5 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
106 Min Verenigde Staten

Geschiedenisleraar Daniel Dunne werkt in een arme, zwarte buurt in Brooklyn. Op een dag betrapt Drey, een van zijn leerlingen, haar leraar terwijl hij in de wc crack zit te roken. Het blijkt dat Daniel al een hele tijd worstelt met een drugverslaving die steeds meer van hem eist. Drey heeft medelijden met hem en de twee bouwen een bijzondere vriendschap op.

Regie
Ryan Fleck
Cast
Ryan Gosling, Shareeka Epps, Jeff Lima, Tristan Wilds, Eleanor Hutchins, Tina Holmes, Sebastian Sozzi, Karen Chilton, Stephanie Bast, Nathan Corbett, Rosemary Ledee, Tyra Kwao-Vovo, Kaela C. Pabon, Bryce Silver, Erica Rivera.
Budget
$ 700.000
Release
11.08.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Ryan Fleck | Cast: Ryan Gosling (Dan Dunne), Shareeka Epps (Drey), Anthony Mackey (Frank) e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2006

Een jonge blanke leraar weet in een grote Amerikaanse stad een stel zwarte pubers, en één in het bijzonder, te inspireren met aparte leermethodes. Klinkt als de zoveelste Dangerous Minds- of Dead Poets Society-kloon nietwaar? Half Nelson is allesbehalve dat, dus laat dat cynisme maar achter bij de ingang van de bioscoopzaal, want dat is onnodige ballast bij deze film. Deze docent, Dan Dunne, inspireert zijn leerlingen dan wel in het klaslokaal, daarbuiten is hij meer bezig met zijn zware crackverslaving en een op voorhand dubieuze vriendschap met een dertienjarige leerlinge. Dat zou voer voor makkelijk melodrama kunnen zijn, maar Half Nelson is juist een rustige, contemplatieve film.

Regisseur Fleck en Anna Boden (die samen met Fleck het script schreef) zijn niet geïnteresseerd in het onhandig aan de man brengen van sociaal-maatschappelijke problemen of een Hollywoodachtig drugsdrama vol opwinding, ruzies, afkickscènes en kleurige hallucinaties, al dan niet opgedirkt met wat CGI. Conversaties en confrontaties zitten net als in het echt niet vol met oneliners en worden nooit geforceerd of filmisch; woorden komen er vaak moeilijk uit, zijn ongepolijst en komen daardoor soms realistisch hard aan. Deze subtiele aanpak van de drugsverslaving van de hoofdpersoon wordt mogelijk gemaakt door de fenomenale acteerprestatie van Ryan Gosling.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Baski

"...Ik had beter moeten opletten, want zowel de recensie(s) als de reacties van de meesten, mij doen gel......"

Bud_Bud

"...Erg goeie film die je vanaf het begin pakt met een geweldige acteerprestatie van Gosling...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Half Nelson

acties