Rendition

Rendition (2007)

You don't get to torture without rendition.

Een Egyptenaar in Amerika wordt ontvoerd en gemarteld door de CIA omdat hij telefoontjes van een terrorist ontvangen zou hebben.
play

6,3 details

  • 122 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
122 Min Verenigde Staten

Als haar van terrorisme verdachte echtgenoot tijdens een vlucht van Zuid-Afrika naar Washington verdwijnt, besluit Isabella (Reese Witherspoon) de zaak met behulp van een politieke vriend verder uit te zoeken. In dezelfde tijd is CIA-agent Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) getuige van een nogal onorthodox verhoor, dat de nodige vragen bij hem naar boven brengt.

Regie
Gavin Hood
Cast
Meryl Streep, Reese Witherspoon, David Fabrizio, J.K. Simmons, Jake Gyllenhaal, Moa Khouas, Driss Roukhe, Omar Metwally, Aramis Knight, Rosie Malek-Yonan, Hadar Ratzon, Zineb Oukach, Yigal Naor, Laila Mrabti, Mounir Margoum, Alan Arkin, Peter Sarsgaard, Simon Abkarian.
Budget
$ 27.500.000
Opbrengst
$ 24.748.670
Release
07.09.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Gavin Hood | Cast: Reese Witherspoon (Isabella El-Ibrahimi), Jake Gyllenhaal (Douglas Freeman), Peter Sarsgaard (Alan Smith), Meryl Streep (Corrine Whitman), Alan Arkin (Senator Hawkins) e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2007

’Extraordinary rendition’, ofwel ‘buitengewone uitlevering’, is een procedure waarbij de CIA iemand die verdacht wordt van terroristische praktijken, hoe summier dan ook, zonder proces mag oppakken en afvoeren naar een gevangenis buiten de Verenigde Staten. Daar kan de verdachte dan jarenlang vastgehouden en gemarteld worden zonder in staat van beschuldiging gesteld te worden. Op die manier wordt de Amerikaanse wetgeving omzeild en mensenrechten zonder scrupules geschonden. Informatie is het enige wat telt en sinds 11 september 2001 nemen de Amerikaanse geheime en veiligheidsdiensten geen enkel risico meer; alles is geoorloofd. Geen enkele vorm van bewijs is nodig, familie zijn van de verkeerde persoon kan al genoeg zijn.

Rendition is een film waarmee scriptschrijver Kelley Sane en regisseur Gavin Hood (Tsotsi) deze praktijken aan de kaak stellen. Dat doen ze op overvloedige wijze met aan de basis de verdwijning van een Egyptenaar die door de CIA ten onrechte wordt ‘uitgeleverd’. Verder is er aandacht voor zijn Amerikaanse vrouw en een hele rits andere personages: de rechterhand van een senator die haar naar haar man helpt zoeken, een CIA-analist met wroeging, een CIA-afdelingshoofd zonder wroeging, het hoofd van de geheime Egyptische gevangenis waar de martelingen plaatsvinden, diens dochter en haar fundamentalistische vriendje.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Rendition Nieuwsberichten